Intervju med Deckarpoddens Sofie Sarenbrant och Emelie Shepp!

Jag tänker att ni är två extremt rädd-modiga personer. Vad associerar ni till när jag klistrar den etiketten på er?

“–“ Det är ju bara den som är rädd som kan vara modig. Eftersom vi inte hade någon erfarenhet av podcasts var vi nervösa för att prata spontant om livet som författare, men vi var också modiga nog att våga göra det.

Jag intervjuade en brittisk deckarförfattare och berättade för henne att jag har en romantisk bild av att deckarförfattare är snällare mot varandra än andra och att de gärna hjälper varandra och blir vänner via sina yrken. Hon höll inte ALLS med utan drog en lång och krånglig historia som motbevis. Vad tycker ni, är ni ett härligt gäng eller blodiga konkurrenter?

“– Överlag upplever vi att författare är generösa mot varandra, men det finns såklart någon gräns för det också. Och säkerligen också grupperingar, där vissa hjälper varandra, men då gäller det att vara en i gänget. Kvinnor har ibland en benägenhet att döma istället för att hjälpa varandra, vilket vi pratar om i avsnitt fyra, som heter just “”Kolleger och konkurrenter“”.

Ni spelar in säsong två av Deckarpodden nu och det verkar ju gå som tåget. Gör ni det för att ni är rädda att läsarna glömmer er mellan era bokutgivningar eller för att ni är så modiga att ni vill prova något nytt och annorlunda?

“– Vi får många frågor om författarlivet, så det här är ett sätt att dela med oss av vår vardag. Eftersom vi jobbar med att skriva, är det roligt (men svårt!) att äntligen få prata istället. Vi började med podcasten i somras när båda var mitt i manusprocessen, under vår mest oheta period på året. Att våra läsare ständigt blir påminda om oss är såklart en bonus. Tack vare Deckarpodden har vi hittat en ny målgrupp: lyssnarna!

Om ni skulle skriva i en annan genre, vad skulle ni välja?

“– Under pistolhot skulle vi kunna tänka oss att skriva något annat än deckare. Kanske feelgood-romaner.

Jag föreställer mig att många tror att de går och bär på fantastiska uppslag till deckare. Kommer folk med många “”goda råd“” och “”idéer till intriger“” till er hela tiden?“ 

“–“ Vi möter ofta personer som bär på berättelser av olika slag och är det en riktigt bra historia, eller ett fängslande livsöde, försöker vi inspirera dem till att skriva en egen bok.

Nu är det snart jul, kan ni helt slappna av när ni är lediga eller ser ni pressyltan som mordvapen, barnen som små onda spioner och juldekorationer som delar i ett mysterium?

“– Just nu är vi inne i den mest stressiga av alla perioder. Det är manusredigering, boksigneringar och poddinspelningar, varvat med julbord, julpynt och julklappar. Båda lider ju av prestationssjukan, som vi pratar om i avsnitt 16. Vårt nyårslöfte är att slappna av nästa nyår.

I vår står ni båda inför nya boksläpp, när släpps de på Storytel?

“–“ Avdelning 73, den fjärde boken om polisen Emma Sköld släpps i april, en månad senare kommer Vita spår, där vi får möta åklagare Jana Berzelius igen. Inläsare till båda böckerna är vår favorit Katarina Ewerlöf.

Årets sista avsnitt släpps den 17 december: vad kommer det att handla om?

“– Intriger mellan oss två, och i våra böcker. Vi pratar om vad vi stör oss på hos varandra och andra människor, och om vi ska göra slut eller inte. I sista avsnittet avgörs allt, lyssna!

Intervju med Deckarpoddens Sofie Sarenbrant och Emelie Shepp!

En reaktion på ”Intervju med Deckarpoddens Sofie Sarenbrant och Emelie Shepp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s