Intervju med Anders Gustafson & Johan Kant!

Gustafson-och-Kant

Hej Anders och Johan! Vad kul att vi får möjlighet att ställa lite frågor till er. Ni gör ju er skönlitterära debut med“ Singöspionen.“ Berätta lite om boken!
Huvudpersonen i“ Singöspionen“ är den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson. Hon“ och hennes man Rune har just köpt en sommarstuga på“ Singö“ i Roslagen. Ganska snart får de av en granne höra talas om Singömordet, som skett på den närbelägna marinbasen 1986, strax efter att Olof Palme mördades. Anläggningen var ytterst välbevakad men gärningsmannen lyckades fly, och mordet är ännu ouppklarat. Under sin sommarsemester kan Solbritt inte låta bli att rota i fallet. Men hennes nyfikenhet sätter hänsynslösa krafter i rörelse …

Vi tycker att det är roligt att ni ”frångått” genren lite med en 62-årig kvinna som kriminalinspektör i huvudrollen. Hur kommer det sig?
Vi diskuterade mycket hur vi skulle kunna tillföra något till genren. Ganska snart kom vi fram till att deckare kryllar av manliga, ensamma poliser med missbruksproblem. Dessutom kände vi att många kriminalromaner innehåller ett obefogat övervåld som känns alltför orealistiskt. Vi misstänkte att det är många läsare som känner likadant.

Hur fick ni inspiration till Solbritt?
I förhållande till andra deckarkaraktärer är Solbritt kanske en antihjälte. Hon är skicklig på sitt jobb en trevlig och social person som vi alla kan identifiera oss med. Hon är inspirerad en rad kvinnor i vår omgivning, vardagshjältar som stretar på i det tysta och kanske ibland tas för givet.

Hur kommer det sig att ni började skriva tillsammans och hur har det varit att göra det?
Vi har känt varandra i 10 år, genom att våra respektive, Elsa och Sofia, är mycket goda vänner. Under åren har vi ofta prata om böcker och läst varandras texter. Idén föddes när vi tillbringade några sommardagar tillsammans på Singö“ 2010. Därefter sågs vi många gånger och jobbade med bokprojektet. Det flöt på men tog ganska lång tid eftersom vi båda har familj och heltidsjobb. Hur svårt kan det vara att skriva en deckare, frågade vi oss. Det visade sig vara väldigt svårt och ingen av oss hade rott i land projektet på egen hand.

2016 kommer det en fristående uppföljare på“ Singöspionen; Hur många böcker om Solbritt har ni tänkt skriva?
Planen är att de första tre böckerna ska utspela sig på“ Singö. Men vi skriver gärna fler böcker om Solbritt, kanske om hennes tidigare karriär inom Stockholmspolisen.

Det här låter ju superspännande, hur skulle ni själva sälja in boken med tre ord?
Sommar, skärgårdsmiljö, spänning. En oslagbar kombo!

Det låter det verkligen som. Stort tack för att vi fick ställa lite frågor!
Tack själva! Hoppas att ni ska gilla Solbritt.

Lyssna på boken här!

Boktrailer kan du se här!

Intervju med Anders Gustafson & Johan Kant!

7 reaktioner på ”Intervju med Anders Gustafson & Johan Kant!

 1. Johna881 skriver:

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys Ive incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website ekdcakeakaae

  Gilla

 2. I just want to say I’m new to blogging and absolutely loved you’re blog. More than likely I’m planning to bookmark your site . You actually have awesome well written articles. Bless you for sharing your webpage.

  Gilla

 3. Rosita Brandon-Cox skriver:

  Gillar inte dessa böcker, för mycket fördomar. Rena rama vänsterböcker, bara att referera till Daniel Pohl på Expo, då var måttet rågat. Mycket okunnighet här. Tack för mig, aldrig mer.

  Gilla

 4. Glenn skriver:

  En bra grundhistoria men för många långa mindre intressanta beskrivningar av händelser, känns som utfyllnad. Saknar ett riktigt slut för att passa mitt tycke, personligen vill jag ha ett tydligt avslut. En överdriven och mycket medveten ”feministisk” stil som till viss del förlöjligar hela berättelsen. Boken hade kunnat bli klart bättre med en del mindre justeringar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s