Intervju med Andy Weir, författaren bakom succéboken Ensam på Mars!

AndyWeirHej Andy, vad roligt att vi får möjlighet att ställa lite frågor till dig! Berätta lite om boken?
Ensam på Mars handlar om astronauten Mark Watney, han blir av misstag lämnad kvar på Mars av sitt team som trott att han var död. Han måste använda sig av sin uppfinningsrikedom och massor av nödlösningar med den knapphändiga utrustning han har att tillgå.

Ensam på Mars låter ju läskigt, hur kom du att tänka på det här? Är det en av dina egna mardrömmar?
Jag föreställde mig ett bemannat Mars-uppdrag. Naturligtvis måste man ta i beräkning eventuella scenarion som kan gå fel och ha planer för hur besättningen ska agera. Jag insåg att just de scenarion skulle utgöra en ganska intressant berättelse.

Boken ska ju bli film också och har premiär i höst med Matt Damon i huvudrollen. Hur känns det?
Det känns fantastiskt! Det är varje författares dröm. Jag är så exalterad, kan knappt vänta!

Hur delaktig har du själv varit när det gäller filminspelningen?
Mitt jobb har huvudsakligen varit att lösa in checken. Men de har skickat filmmanuset till mig för att få mina åsikt. De måste inte lyssna på något som jag har att säga men de håller mig uppdaterade under produktionen.

Det har ju varit en resa att ge ut den här boken, berätta lite om det!
Från början var boken bara en serie som jag uppdaterade med ett kapitel åt gången på min hemsida. När boken väl var klar började folk säga att jag borde göra en e-boksversion så att de inte behövde läsa boken i en webbläsare. Så då gjorde jag det och la upp e-boken på min sida.

Sen började andra människor maila och säga att de ville läsa e-boken men att de inte var så tekniskt kunniga och visste inte hur de skulle ladda ner en fil från internet och få in den i deras e-boksläsare. Så de bad mig göra en Kindle-version som de kunde köpa genom Amazon. Då gjorde jag det också. Priset jag satte var Amazons lägsta tillåtna, $0.99.
Det var fler som köpte boken från Amazon än laddade ner den gratis från min webbsida. Amazon har verkligen en helt fantastisk räckvidd ut i till läsarna. Boken sålde väldigt bra och hamnade på Amazons topplista. Det gjorde så att Julian Pavia på Crown fick upp ögonen för den. Han berättade för sin kollega David Fugate (en litterär agent) om den. David blev till slut min agent och Julian erbjöd mig ett kontrakt. Det var verkligen en omtumlande tid för samma vecka hörde 20th Century Fox av sig och ville ha optionerna för filmrättigheterna.

Avslutningsvis vet vi att många av våra kunder också drömmer om att bli författare; Har du några tips att dela med dig av till andra som går och bär på författardrömmar?
1. Du måste skriva. Att dagdrömma om boken du ska skriva någon dag är inte samma sak som att skriva den. Det är “ att dagdrömma. Öppna datorn och börja skriva.
2. Håll dig ifrån att berätta för vänner och bekanta om din historia. Jag vet att det är svårt för du kommer vilja prata om den och de är (ibland) intresserade av att höra om den. Men det tillfredsställer ditt behov av en publik vilket minskar din motivation att faktiskt skriva ner berättelsen. Sätt regeln: För att någon någonsin ska kunna få ta del av dina berättelser så är det för att de måste läsa dem.
3. Det här är verkligen det bästa tillfället att självpublicera. Det finns inget gammalmodigt nätverk mellan dig och dina läsare. Du kan publicera en e-bok själv hos de större aktörerna utan att du tar någon större ekonomisk risk.

Tusen tack!

 

Vill du lyssna på boken? Det gör du här!

Intervju med Andy Weir, författaren bakom succéboken Ensam på Mars!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s