Författarintervju med Anne-Marie Schjetlein!

Anne-Marie-SchjetleinHej Anne-Marie, vad kul att vi får ställa lite frågor till dig! Du har skrivit boken Döden kvittar det lika som åkte rakt upp på topplistan hos oss. Hur känns det?
Det är en wow-känsla att se sin debutroman ligga på Storytels topplista i sällskap med titlar skrivna av författare jag beundrar.“ 

Berätta lite om boken!
Döden kvittar det lika är en spännings-och relationsroman i sjukhusmiljö. Den utspelar sig i Halmstad där kirurgen Andreas Nylund bor och arbetar. En jourkväll blir han kallad till akutmottagningen där hans älskarinna ligger svårt skadad på en brits efter en smitningsolycka. Han ställs inför dilemmat att operera eller avslöja deras förhållande.

Parallellt följer vi också en liten flickas miserabla uppväxt, isolerad i en liten stuga med sin mamma.

Vi har hört det ryktas om att det här är första delen i en trilogi, stämmer det och när kommer i så fall nästa del?
Ja, jag skriver på fortsättningen om Andreas liv och arbete på sjukhuset. Jag tänker åtminstone en trilogi, men vi får se.

Förhoppningsvis kommer tvåan någon gång under nästa år.

Döden kvittar det lika är ju din debutroman. Hur var det att skriva den? Berätta lite om resan från idé till färdigt manus!
Det är verkligen en resa, precis som du säger. En livsresa. Det tog sju år från idé och första raden till publicering av boken. Det är länge, men livet kom emellan på flera olika sätt. Mina uppföljare ska inte ta så länge, jag lovar. Första boken var en intressant läroprocess, både om skrivhantverket och mitt sätt att arbeta. Känslan av att stå på releasen med boken i handen går att jämföra med att få barn, faktiskt. Kände stolthet och lättnad.

Har du lyssnat på boken själv? Om ja, hur var det att höra någon annan läsa upp ens egna ord?
Ja, ljudboken kom ut när jag var på sportlov i fjällen. Jag pluggade in hörlurarna och åkte slalom till fantastiska Mats Eklunds lugna, lite raspiga och vemodiga röst.

Det var en mäktig och märklig känsla att höra mina ord uttalas av någon annan. Ord som fötts och bott inom mig, som bara jag har hört. Jag är riktigt nöjd och hoppas att den kommer lyssnas på av många!

Tusen tack!

Lyssna på boken här!

Författarintervju med Anne-Marie Schjetlein!

Kommentera