En intervju med Anna Maria Käll!

Anna Maria Käll
Fotograf: JK

Hur är det egentligen att spela in en ljudbok? Vi har fått ställa lite frågor till inläsaren och skådespelerskan Anna Maria Käll.

Du har bland annat arbetat på Dramaten och Statsteatern i Stockholm, som skådespelerska får du ofta arbeta med både kroppen och rösten. Som inläsare får du bara använda rösten, är det svårt?

Jag måste tänka mig och leva mig in i det som sker. Nästan som om jag ser det på en film. Jag kan röra mig men inte så att det hörs. Jag kan t e x göra en gest med min hand eller ändra riktning på min blick. Ibland rör jag mig lite för mycket och då bryter teknikern och så får jag göra om. Jag brukar läsa cirka 50 minuter i streck och sedan en tio minuters paus för att orka hålla koncentrationen.

Du har exempelvis läst in Fem-böckerna som faller in i kategori Barn, sedan har du läst in deckaren Dolda djup och du är även uppläsaren i romanen Babyrace. Du har läst in väldigt många böcker, skiljer det något från genre till genre för dig som inläsare? (Måste du förbereda dig annorlunda?).

Jag försöker alltid hitta tonen i boken när jag arbetar igenom den innan inläsningen.
Är det en spännande bok så hittar jag de partier som jag ska dramatisera mer. Är den en komisk roman så letar jag efter komiken etc. Detta gäller i alla typer av böcker .

Hur går det till när du förbereder dig för att läsa in en bok?

Jag läser alltid igenom boken och gör anteckningar om stämningar och egna pauser och kommatecken. Mitt jobb är ju att få lyssnaren att hänga med i texten och därför måste jag jobba igenom boken. Jag bestämmer också hur de olika personerna i boken är i sin karaktär. Så försöker jag färga personerna så att lyssnaren hänger med i dialogen.

Vilken bok var allra roligast att läsa in och vilken bok var mest utmanande att läsa in?

Oj svår fråga. Många böcker har varit bra men ”Fyren mellan haven” ,”Mormor hälsar och säger förlåt” och ”Sagas bok” är några som jag minns var njutningsfulla att läsa in. Då jag kommer in i ett flyt och en andning som är härlig. Och dessa böcker berörde mig och roade mig också.

Många böcker har varit svåra att läsa. Böcker med många utländska namn och orter är komplicerat och tar tid att leta upp hur de ska uttalas. En roman med långa meningar och stor ordrikedom måste jag göra om meningarna i , för annars kommer lyssnaren att tappa tråden. En roman med kort kärnfullt språk måste jag binda ihop meningar och hitta ett flyt så att det inte blir stackato.

Har du lyssnat på en bok som du själv har läst in? Om ja, hur känns det? Är du van eller känns det konstigt?

Nej jag har inte lyssnat på någon egen inläsning knappt någon annans heller.

Funderar du någonsin på att skriva en egen bok? Om ja, vad skulle den då handla om?

En deckare där en skådespelare sitter i sitt garage och läser in ljudböcker. Och där teknikern hör mördaren, och mordet.

Men jag vet att det är otroligt mycket jobb att skriva en bra roman så det kanske inte blir något av den.

En intervju med Anna Maria Käll!

En reaktion på ”En intervju med Anna Maria Käll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s