En intervju med Marianne Cedervall

Foto: Mia Carlsson
Foto: Mia Carlsson

Vi har ställt några frågor till författaren Marianne Cedervall som skrivit den omtyckta serien Mirjam & Hervor. Nu är hon aktuell med en ny serie som handlar om Anki Karlsson.

Du skriver feelgood-deckare, varför just denna blandning (av härligt/trevligt och kriminalberättelse/spänning)?

Det här är ju min första bok i den genren. Tidigare böcker är inte kriminalromaner, även om det är en hel del spänning i dem. Jag gillar att blanda in hemskheter i idylliska miljöer. Det blir en bra kontrast helt enkelt. Feelgood-deckare är ingen nyhet, men de har alltid varit populära. Tänk bara på Agatha Christie eller Maria Lang eller Morden i Midsomer på tv. I den typen av litteratur/film blir det som Maria Lang sa: ”Jag vill roa, inte oroa.” Så har jag känt när jag skrivit Av skuggor märkt.

Skulle du kunna tänka dig att skriva en bok i en annan genre? Kanske en barnbok? Eller en hårdkokt deckare?

Absolut inte en hårdkokt deckare, det passar inte mig! Men jag har haft tankar på andra slags böcker, både mer allvarsamma berättelser och även barnböcker. Vi får se vad det blir av det hela.

Karaktärerna i dina böcker är väldigt intressanta på många sätt. Varifrån kommer inspirationen till dessa karaktärer?

Den mest intressanta karaktären är väl Hervor Isaksson, alias Lapplandshäxan. Hennes förebild har jag hämtat från min bästa vän. Hon har många av Hervors egenskaper, men jag har skruvat till Hervor ytterligare. Jag kan tala om att hon är väldigt nöjd med att vara Hervor.

På vilket sätt skiljer sig serien om Mirjam och Hervor från din nya serie om Anki Karlsson?

I böckerna om Mirjam och Hervor finns inga vanliga mord, däremot en hel del magi. När Anki Karlsson är i farten är magin borta och hon löser mordgåtor, ungefär som Miss Marple gör. Med stor nyfikenhet och iakttagelseförmåga. Dessutom lever Anki i en hästmiljö, vilket Mirjam och Hervor knappast skulle göra.

Trots att du alltid vetat att du skulle bli författare så tog det ganska lång tid innan du släppte din första bok. Varför det?

Svaret på frågan är väldigt enkel: Jag hade helt enkelt inte tid att ta mitt skrivande på allvar förrän jag var ungefär 50 år. Barn, familj och arbete tog all tid innan dess. Sedan tog förstås första boken 10 år från idé till dess att den låg på bokhandelsdiskarna. Under de åren gick jag flera skrivarkurser och petade mycket i vad jag skrivit innan jag skickade in manuset.

När du väl hade bestämt dig för att börja skriva och ta tag i din författardröm, var det svårt att komma igång?

Det svåraste jag hade var att bestämma mig för vad jag skulle skriva och för vilka jag skulle skriva. Men efter en hel del tankemöda kom jag på karaktärerna Mirjam och Hervor och då gick det med ens lättare. De säregna damerna hjälpte mig på något sätt att forma berättelsen och jag skrev i stort sett överallt och i alla slags anteckningsböcker. Till sist satt jag med massor av handskrivna scener i olika böcker. Att pussla ihop dem var som att sy ett lapptäcke. Efter sex böcker är jag idag mycket mer strukturerad.

Den första delen i serien om Anki Karlsson heter Av skuggor märkt, missa inte den! (Boken släpps den 11 september 2015).

En intervju med Marianne Cedervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s