Litterära förälskelser

Nog har de flesta av oss haft en crush på en fiktiv figur? Här på kontoret har vi livligt diskuterat flera kärlekar, inte bara de vi fastnat för i böckernas värld utan även charmiga personer som figurerat i tv-serier och filmer.

litterara_foralskelserna_640

I appen har vi nu skapat en lista med böcker som innehåller karaktärer som man lätt faller för eller får ett gott öga till. Här kommer en kort motivering till varför våra hjärtan klappar lite extra för vissa.

Förr eller senare exploderar jag
Augustus Waters i Förr eller senare exploderar jag av John Green. Alltså, finns det någon charmigare kille? Den här killen är så smart och lite smått fantastisk att man inte kan låta bli att önska man träffat någon som honom när man var sisådär 15 år. Och sättet han älskar Hazel på, jösses! Man kan inte göra annat än att falla handlöst för honom.

Kvinnan i rummet
Assad i Jussi Adler-Olsens serie Avdelning Q. Den här mannen får till och med kärleksbrev till förlaget, hur bra måste man inte vara då? Hjälten som verkar i det tysta och är den som räddar huvudpersonen Carl Mørck ofta. Väldigt sympatisk människa som får ens kalla hjärta att värmas upp.

Pride and predjudice
Mr Darcy i Pride and Prejudice av Jane Austen. En av tidernas största kärleksroman och en lista med karaktärer man kan bli kär i måste så klart innehålla Mr Darcy. Hur många har inte fallit handlöst för honom? Kanske den första (åtminstone den mest kända) badboyen litteraturen skådat, samtidigt kan man inte låta bli att älska honom.

Twilight – Om jag kunde drömma
För några år sedan delades världen upp i Team Jacob och Team Edward, Stephenie Meyer fick oss alla att bli kära i en av dessa när vi plöjde serien Twilight. Har du fortfarande inte läst dom så är det dags nu, dags att välja sida! Vilken kille klappar ditt hjärta lite extra för? Den trofaste, trygge Jacob som aldrig skulle göra något ont mot Bella? Eller Edward som bär på mystik, en kille som är mer för traditionell romantik men kanske också är lite mer opålitlig?

Tillsammans är man mindre ensam
Franck i Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda är snygg men ganska så butter till en början, en sån som man vill veta mer om och krypa under skinnet på. En spännande kille som hyser en stor kärlek för sin mormor, hur kan man inte falla för det?

Män som hatar kvinnor
Vi kan väl alla enas om att intelligens är hett? Och litteraturen kryllar faktiskt av intelligenta karaktärer, som på ett eller annat sätt briljerar med expertkompetenser. En som verkligen gör det, lite i det tysta, är den coola Lisbeth Salander i Millenium-serien. Självständig, inte så lite strulig, smart och tuff kvinna som får ens hjärta att hoppa över ett slag.

Änglar och demoner
En annan filur som besitter massa kunskap är professorn Robert Langdon i Änglar och Demoner. Smart kille som också är ödmjuk och faktiskt lite av en svärmorsdröm.

Allegiant
Litteraturen kan inte få nog av tuffa tjejer, Tris i Divergent-serien är någon som verkligen utvecklas serien i genom. De två första böckerna berättas ur enbart Tris perspektiv, men i den sista, Allegiant, får man också veta vad Four går och tänker på. Hur kär han är i Tris och hur fantastisk hon verkar vara som alltid sätter andra främst samtidigt som hon inte låter andra trampa på henne.

Avgrunden
Sol är kanske en av de mest älskade litterära karaktärerna som finns, åtminstone i Sagan om Isfolket. Är man inte kär i henne så vill man vara henne. Den här kvinnan är för det första väldigt vacker, men också självständig, modig och skulle offra det mesta för att hennes nära ska ha det bra. Hur kan man inte älska henne?

Patienten
Deckare kryllar av lite deppiga män som har ett eller annat bekymmer. Någon som inte bara är deppig men också är väldigt intellektuell och humanistisk är polisintendenten Adam Dalgliesh i P D James serie Dalgliesh. Kanske är det inte bara därför man älskar honom, pricket över i:et är nämligen att han är kreativ! Något som är minst lika åtråvärt som intelligens. Den här mannen skriver dikter, bara det gör att han hamnar högt på vår lista.

Så klart finns det flera karaktärer att förälska sig i, resten av listan hittar ni i appen! Trevlig lyssning!

Litterära förälskelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s