En intervju med Set Mattsson

Under årets stora bokmässa i Göteborg (som vi ska sammanfatta i ett nytt inlägg senare) träffade vi många begåvade författare. En av dem var Set Mattsson som har skrivit Ondskans pris och Svekets offer. Vi passade på att ställa några frågor. Häng med!

IMG_4846
Du är sjuksköterska i grunden samt utbildad journalist, har du kunnat använda dina tidigare yrkeserfarenheter i ditt skrivande? Om ja, hur?

Ja, och kanske är det journalistyrket som haft störst betydelse. Dels var det som journalist jag lärde mig att bli vän med språket, men också att göra research och intervjua, två viktiga element under arbetet med mina romaner. När det gäller min tid som sjuksköterska handlar det mer om att jag använt mig av mina erfarenheter av hur människor kan agera och reagera när de hamnar i kris.

När du hade bestämt dig för att skriva en bok, varför blev det just en deckare? Och varför blev valet sedan en historisk deckare?

Det hela började när jag läste journalistik på Skurups folkhögskola i mitten av 90-talet. Då skrev jag en kort novell om en polis som undersökte en brottsplats efter ett mord. Redan då förlade jag handlingen till efterkrigsmalmö. Och det var så roligt att jag tänkte att jag någon gång i framtiden skulle försöka skriva en bok. Det tog drygt tio år innan jag kom i gång på allvar, men jag är en slow starter.

Att det sedan blev just historiska deckare har flera orsaker. Jag var intresserad av historia redan som barn och särskilt efterkrigstiden har fascinerat mig. Genom att förlägga handlingen i mina romaner till de åren fick jag möjlighet att lära mig mer om tiden jag försöker skildra i mina romaner. Jag insåg tidigt att talesättet; ”Det var bättre förr”, knappast stämmer. Snarare tvärtom. Inte minst kvinnor och barn som stod längst ned på den sociala skalan hade det tufft, en verklighet som går som en röd tråd genom mina romaner.

Har du hela historien klar innan du börjar skriva på en bok?

I princip, men det händer alltid saker under skrivprocessen som påverkar slutresultatet.

Har du lyssnat på någon av dina böcker? Om ja, hur känns det att någon annan ger din berättelse en röst?

Jag har inte lyssnat på en hel bok, men ett och annat kapitel. Det känns stort att höra sin text läsas av en professionell skådespelare. I mitt fall heter han Mats Eklund som jag tycker gör ett utmärkt jobb.

Vad får vi läsa nästa gång av dig? Stannar du kvar i 1940-talets Malmö?

Delvis, men stora delar av min kommande bok utspelar sig utomlands. Jag vill inte avslöja för mycket, men det är fortfarande 40-tal och kriminalöverkonstapel Douglas Palm är med. Men han har en betydligt mindre roll den här gången. Boken är tänkt att publiceras någon gång nästa sommar.

Sedan hoppas jag komma igång med en trilogi om 50-talet och då kommer Palm att vara tillbaka.

En intervju med Set Mattsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s