Queens of Crime

Det var en gång en torftig tid för 100 år sedan då inga deckardrottningar fanns, endast män skrev böcker om mord och detektiver med skarpa hjärnor som löste intrikata brott.
Men så hände något märkvärdigt på 1920-talet i England. En mindre våg av kvinnliga detektivförfattare klev fram och läsarna jublade.

Snart fick de samlingsnamnet Queens of Crime och de lade grunden för den deckarflod vi fortfarande så trivsamt simmar i. Gemensamt för dem var ett slags underhållande deckarpussel med starka huvudkaraktärer och många ledtrådar till läsarna att själva få försöka hitta gåtans lösning, före bokens briljante detektiv.

Skärmavbild 2015-10-01 kl. 09.20.00
Queens of Crime: Agatha Christie, Dorothy Sayers, Ngayo Marsh och Margery Allingham

Mest känd av de fyra är givetvis Agatha Christie vars figurer Miss Marple och Hercule Poirot för alltid har format bilden av engelskt tédrickande och artigt konverserande. Hennes intrikata berättelser har verkligen satt standarden för hur fiffig en deckare kan vara och med Hercule Poirot kunde hon också ta med läsaren på resor till främmande och exotiska platser.

Dorothy Sayers är kanske den bästa författaren av dem och porträttet av hennes Lord Peter Wimsey måste helt enkelt vara en stark inspirationskälla till Elisabeth Georges Inspector Lynley. Båda adliga, stiliga och smarta men med ett stråk av obotlig ensamhet bakom fasaden.

Margery Allingham är nog den mest humoristiska av dem. Hennes huvudperson Albert Campion är även han av adlig börd men berättelserna är mer skruvade och lättsamma och Alberts knasigheter försätter både honom och hans vänner i många knipor.

Ngaio Marsh är strängt taget inte brittisk och levde och skrev i Australien. Men hennes berättelser om Inspector Roderick Alleyn (ännu en detektiv av adlig börd) liknar på alla sätt sina författarkollegors stil och outslitliga kvalitet.

De här fyra färgstarka författarna vill vi nu ge en ny chans att möta sin publik. Vi har låtit den fantastiska illustratören Lina Bodén göra nya omslag och Drottningen av inläsningar, Katarina Ewerlöf läser in dem allihop!

queensofcrimecovers
När världen känns hård och mörk ger Queens of Crime oss äventyr och starka karaktärer bakom ett nostalgiskt skimmer som aldrig blir omodernt. Deras böcker innehåller så många spännande berättelser som fallit i glömska och deras fantastiska huvudpersoner är fortfarande i högsta grad älskansvärda.

Så, koka en kopp starkt té, tänd en brasa i spisen och dra en yllepläd över knäna. Eller dra på dig en tweedjacka, koppla hunden och ge dig ut på en kylig höstpromenad med lurarna i öronen. Säg hej och välkommen till the original: Queens of Crime!

Vi har släppt den första boken, Mordet på Orientexpressen! Lyssna här!

Queens of Crime

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s