Vi träffade Anna Lihammer!

Under bokmässan i Göteborg träffade vi även författaren Anna Lihammer. Hon skriver historiska deckare som Medan mörkret faller och Än skyddar natten om kriminalkommissarien Carl Hell.

IMG_4900

Hur kommer det sig att du skriver historiska deckare och inte historiska… feelgoods exempelvis?

Jag har alltid tyckt om deckargenren. För spänningen och de ofta väldigt starka miljöskildringarna, men framför allt för hur den utforskar det allra mörkaste i människan. Det vi är allra mest rädda för.

Idén till ”Medan mörkret faller”, som är den första boken, fick jag när jag hörde talas om hur man hittat mer än tusen kranier och andra mänskliga kvarlevor i ett förråd. De var rester efter en anatomisk samling som packats ner och gömts undan när den sortens vetenskap blev omodern vid mitten av 1900-talet. Så fort jag börjat fundera på att skriva en bok om det visste jag att det var en deckare jag ville skriva.

Har du alltid vetat att du ska skriva en serie eller växte det fram efteråt?

När jag började skriva den första boken hade jag nog ingen tanke på att det skulle bli en serie, jag var inte ens säker på att jag verkligen skulle skriva en bok. Men ganska snart ville jag skriva mer om människorna i boken och den tid de lever i. För närvarande skriver jag på den tredje boken i serien.

Vart sitter du helst och skriver? Kanske har du en skrivarhörna/skrivarlya?

Allra bäst – och helst – skriver jag nog hemma och uppkrupen i soffan, gärna med liv och rörelse omkring mig.

Men sedan gör jag nog mycket av arbetet på andra sätt – går långa promenader då jag funderar och antecknar, till exempel. Mycket av böckernas miljöbeskrivningar har kommit till på det sättet.

Har du lyssnat på någon av dina böcker? Om ja, hur känns det?

Det är svårt, nästan omöjligt, att läsa böcker man har skrivit själv. Därför var det spännande att lyssna på dem istället, det kändes väldigt annorlunda. Men det tog ett tag innan jag vågade lyssna. När jag väl gjorde det kändes det väldigt speciellt att höra någon läsa orden och berättelsen jag skrivit.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill skriva en bok?

Mitt tips till den som vill skriva är att våga. Att lita på sin idé, på att man har något att berätta och att fylla livet med upplevelser som inspirerar en.

Vi träffade Anna Lihammer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s