Tid för fler författarskap och berättelser i det korta formatet

Novellix: Försälningsansvarige Linn Bäckström och formgivaren Lisa Bengtsson
Novellix: Försäljningsansvarige Linn Bäckström och formgivaren Lisa Bengtsson

I öronen ljuder Linda Olssons De blå skorna och man förflyttas bort från pendelns myller till att vandra planlöst på Paris kullerstensbelagda gator. På de 48 minuter det tar att åka från Strängnäs station till Stockholm Central, har man hunnit lyssna klart på en fascinerande berättelse av författaren till Nu vill jag sjunga dig milda sånger. Inga böcker ligger olästa på nattygsbordet eller väntar otåligt i lyssnarlistan på mobilen. Och ändå hinner man både påbörja och avsluta en litterär resa.

När Novellix förlag startade 2011 var det under mottot – Stories to go, vilket i allra högsta grad gäller i dag. I snart fem år har vi jobbat med att få människor att upptäcka stora författarskap i kortformatet novellen. Idén till att ge ut noveller i fickformat uppkom vid en resa ut till Stockholms skärgård. På Pressbyrån fanns det bara livstilsmagasin eller bästsäljande pocketböcker. Men skulle en tidning räcka för resan och skulle man verkligen hinna läsa en pocketbok på en och en halv timme?

Vår förlagschef Lena Hammargren vågade inte chansa och det blev ingen reseunderhållning den gången. Istället började en tanke om ett helt nytt sätt att ge ut litteratur växa fram, nämligen att förse läsaren med styckvisa noveller, smidiga att ta med sig på resan eller plocka fram när man fick en liten stund över.

I andra medier förändras vårt konsumentbeteende i rask takt, vi tittar i allt större utsträckning på serier där vi kan dela upp vår upplevelse i kortare sekvenser, men tillgodose samma underhållningsfaktor. Vi på Novellix tycker att man får precis samma träffande lyssnarupplevelse av en dynamisk novell som av en roman. Fördelen med det korta formatet är också att man får chansen att upptäcka och testa flera olika författarskap och stilar.

Vi tror på att ta med oss vår underhållning vart vi än går, och framförallt hinna lyssna och njuta av den, därför tycker vi Novellix passar perfekt i Storytel!

Varför inte lyssna på Enkelrum av Hans Gunnarsson eller på Vad det såg ut som av Helena von Zweigbergk?

Tid för fler författarskap och berättelser i det korta formatet

Kommentera