Borde Vindsträdgården vara barnförbjuden?

Bild av Doris, Julia & Adam
Omslagsfotografering

De här böckerna tar avstamp i 50-talets slut i USA. Fyra barn vars pappa dör i en bilolycka. Deras älskade mamma tar dem med till sitt barndomshus där hon gömmer dem på vinden för att undgå morfaderns ondska men invänta miljonarvet de kommer få när han dör. Till en början kommer mamman och hälsar på ofta och visar omsorg men vartefter tiden går får hon smak på livet som singel och kommer alltmer sällan på besök. Åren går och barnen tvingas skapa sin egen verklighet. De två äldsta syskonen, Cathy och Chris, blir kära i varandra däruppe på vinden, och inleder ett förhållande. något som förstås blir en destruktiv kraft genom hela bokserien.

För alla oss som läste Vindsträdgården-serien på 80-talet kan det vara något av en chock att göra det igen, såhär 30 år senare. Hur kunde våra föräldrar låta oss läsa de här böckerna i våra sköraste tonår?! Våld, sex, tortyr och incest i en skön mix med 4 unga, vackra syskon som är inlåsta av sin mamma på en vind, det är ju helt hårresande!

Omslagsfotografering
Omslagsfotografering

Men det är också böcker som vill slå hål på den glorifierade mamma-myten, kärnfamiljs-tyrranin och hela det tillrättalagda småborgerliga sättet att leva. Barnen får utrymme att skapa sig en egen värld där uppe på vinden, helt utan vuxna regler,  är det både en drömtillvaro och en fruktansvärd instängdhet där tiden står stilla helt utan yttre intryck. Som en bild av att vara tonåring.

Världen har väl ändå förändrats?
Det är också en svart förvanskning av mor och dotter-kärlek, mammorna är genomgående trasiga, elaka, själviska och det går i arv för varje generation. Mormodern, modern och Cathy är tätt sammanlänkade, de hatar och älskar varandra, ångestfullt och passionerat.

Just sexet och incesten är kanske det man studsar mest inför. Hur kunde vi så okritiskt läsa om de äldsta barnens incestuösa sexdebut som faktiskt är en våldtäkt, där hon efteråt bad om ursäkt för att hon lockat honom till det, bara genom att finnas till?! Man får väl i sitt stilla sinne tänka att saker och ting trots allt HAR förändrats, en sån sak skulle inte kunna skrivas idag, inte utan att det kommenterades eller hade ett syfte för den vidare berättelsen. Eller har hon bara dolt det väl redan då, Virginia Andrews? För i de fortsatta böckerna är Cathys relationer och sexliv långt ifrån okomplicerat. Ju äldre hon blir desto mer trasig och förvriden är hennes självbild. Som en smutsig spegelbild av hur hennes första kärlek var en sjuk iscensättning av hennes egen mamma.

Omslagsfotografering
Omslagsfotografering

Rykten
Enligt envisa rykten ska böckernas författare Virginia Andrews under sin ungdom tillbringat långa perioder på sjukhus där hon vårdades för en livslång sjukdom. Hon ska ha kommit att bli vän med en ung och vacker manlig läkare som när han vakat vid hennes sjukbädd börjat berätta om sin uppväxt. Han berättade att han var av god familj men att hans mamma stängde in honom och hans tre syskon på en vind för att dölja deras existens för hennes grymma far…

När vi spelade in de här böckerna igen valde vi Julia Dufvenius som inläsare eftersom hennes röst har en pondus och förmåga att ta fram det som är viktigt och äkta i en text. För att ytterligare lyfta böckerna lät vi fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin ta en slags pastischer på de ursprungliga, tecknade, bilderna som så många av oss satt och detaljgranskade i våra flickrum. Det blev en upplevelse i sig att försöka återskapa dem med hjälp av vänner och bekanta som modeller och kläder från SVT:s kostymförråd, en varm eftermiddag i våras. Bilderna visar lite av hur en rolig, svettig och väldigt ovanlig arbetsdag det var.

Borde Vindsträdgården vara barnförbjuden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s