Alla snackar om Playground

För några veckor sedan släpptes Playground av Lars Kepler; spänningsromanen som behandlar ämnet livet efter döden och är allt annat än en “vanlig” Kepler. Boken har både hyllats och hatats så vi var ett gäng Storytellare som så klart var tvungna att undersöka vad det hela handlade om! Vi satte oss ner med varsin kaffe och boken i färskt minne för att diskutera. Åsikterna gick helt klart isär.

22937
Kolla in vad vi tyckte, och lämna gärna en kommentar om hur du upplevt boken!

Märta:
Jag gillade den! Det var högt tempo genom hela boken och jag gillade miljön och mystiken i den andra världen, Dödsriket. En bra thriller helt enkelt. Men gillar du klassiska polisdeckare rekommenderar jag att du väljer en annan bok.

Erika:
Jag tyckte den var oväntad men intressant, tyvärr höll den inte hela vägen. Saknade framför allt trovärdighet och känsla för karaktärerna, den biten hade jag gärna sett mer utvecklad och genomtänkt. Intressant och tankeväckande story som föll lite platt, tyvärr.

Peter:
Tyckte boken byggde på en intressant idé men jag hade ändå svårt att riktigt komma in i den. Dessutom kändes den inte riktigt genomtänkt och genomarbetad. Det boken lyckades med var att den fick mig att känna oro och lite ångest över hur det skulle gå för Dante.

Micke:
Innan jag började med boken var jag jättetaggad. Roligt att en så tydligt nischad deckar-serie-pseudonym plötsligt ger sig på att skriva något helt nytt och annorlunda. Jag hade dock fått för mig att det fortfarande handlade om någon slags deckare, men med ”övernaturliga inslag”, och blev därför väldigt positivt överraskad när jag bara en halvtimme in i boken insåg att den verkligen var något helt nytt, närmare en renodlad sci-fi-thriller än en deckare.

Jenny:
Playground har en spännande utgångspunkt. Jag läser inte vanligtvis spänningsromaner men lockades ändå av att höra om bokens fantasy-kvalitéer. Jag uppskattade exempelvis verkligen början med beskrivningarna kring hamnstaden. Men det håller inte hela vägen. Ganska snart faller det ner i ett ganska ointressant effektsökeri, det explicita våld som skildras verkar inte ha någon annan funktion än att chocka och då tappar i alla fall jag snabbt intresset.

Cecilia:
Keplers idé om att skriva om dödsriket är lysande och jag började lyssna på Playground med spänd förväntan. Tyvärr tycker jag att det finns en hel del luckor och plot holes i storyn och många frågor lämnas obesvarade. Hamnstaden, platsen du hamnar i när ditt hjärta stannar (!) är mycket bra beskriven.

Ett extra plus för namnet på Jasmins son ”Dante” som jag uppfattar som en flirt med Dante Alighieris ”Den gudomliga komedin” där Dante själv vandrar genom helvetet och skärselden för att till sist nå Paradiset. Det är ett bra försök och en otroligt spännande story, men jag tror att Kepler kan bättre. Jag hoppas på en uppföljning som kan övertyga mig! Angela Kovács uppläsning är strålande och höjer bokens betyg.

Emilie:
Playground tycker jag bjuder på ett spännande grundkoncept med en lite annan syn på döden och livet, samt hur kärleken till sitt barn går före allt annat. Tyvärr känns huvudkaraktärerna osympatiska och inte tillräckligt utvecklade, vilket gör att det är svårt att bry sig om vad som händer med dem i slutändan. Samtidigt finns alltför många luckor i historien som gör att vissa scener enbart är snabbt ditskrivna för att tvinga historien i den riktning författaren vill.

Bia:
Jag närapå älskade början, dels att de vågade ändra genre så fullständigt men ännu mer det fantasifulla med den kinesiska hamnstaden som en sorts mellandödsrike. Beskrivningen av den miljön får full pott.

Om jag ska sammanfatta i ett ord så blir det mardrömslikt för att det är känslan som genomsyrar boken + att jag själv nästan fick mardrömmar.

Michelle:
Bra idé men den tappar lite när det kommer till detaljer och blir inte helt trovärdig i vissa lägen. Däremot gillar jag boken väldigt mycket och kommer att lyssna på en eventuell fortsättning.

Hannah:
Jag tycker att boken började bra, med intressant upplägg och huvudkaraktär. Dessvärre kände jag inte att fortsättningen levde upp till det. Jag upplevde snarare att boken i sin helhet var ganska tråkig – trots att det var högt tempo i handlingen så brydde jag mig inte om hur det skulle gå för karaktärerna. Kanske berodde det på att Hamnstaden och karaktärerna var bristfälligt beskrivna, kanske är det bara inte min typ av bok. Det märks på språket att det är kompetenta författare som ligger bakom, men de verkar inte ha lyckats med det som jag antar var deras ambition.

Sandra:
Konceptet med hamnstaden är väldigt intressant och något jag kände hade stor potential. Det är en plats som kommer stanna kvar i tankarna länge. Det jag gillar mest är att vi långt in i boken inte vet om det Jasmin upplever i hamnstaden är verkligt eller om allt sker i hennes huvud. Hon kämpar med sig själv och tror nästan själv att hon blivit galen. Jag hade gärna sett mer fokus på den biten. Men både reglerna för hur hamnstaden fungerar och Jasmins känslomässiga resa glider åt sidan och får ge plats åt ihålig action.

Max:
Bokens styrka ligger i miljöskildringarna och i stämningsskapandet; den dunkla och fuktiga hamnstaden är lätt att föreställa sig. Jämförelsen med andra tankar om dödsriken i bokens inledning ger boken ett religiöst skimmer som skänker boken en slags autenticitet och gör platserna trovärdiga i sin genre.

Angelica:
En Kepler som inte är en deckare, går det? Ja, i allra högsta grad. Playground innehåller samma driv och samma spänning som deckarna om Joona Linna är kända för, men är samtidigt något helt annat. Visst kan jag hålla med om att det finns en del plot holes men överlag är det en bra spänningsroman!

Anna:
Jag tycker att det är modigt och kul att författarna gett sig på att prova en ny genre. Boken har en otrolig energi, det är som att få åka med på en hisnande berg-och-dalbana. Miljöbeskrivningen av Hamnstaden är dessutom helt otroligt trovärdig, man känner lukten, kan riktigt höra larmet och alla människors oljud, det känns som man är där!

Psst! Framöver kommer vi här på Storytel bokcirkla och boktipsa ännu mera, fler smaskiga tips väntar! Håll ögonen öppna för #storytelboktipsar.

storytelboktipsar

Alla snackar om Playground

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s