Villig – En berättelse som upprör!

Ibland så släpps det böcker vars syfte är att göra ett avtryck eller lyfta ett samhällsproblem. Christina Wahldén är känd för att lyfta problematiska frågor som speciellt rör ungdomar. En av hennes mest kända böcker är Kort kjol som berör ämnet våldtäkt. I oktober släpptes boken Villig på Storytel, som författaren själv säger är “Kort kjol 2.0”.

25600
När boken berör ett så viktigt ämne var vi ju så klart tvungna att lyssna på den! Ta en titt på vad vi tyckte.

profil_ungdom_michelle
Michelle: Villig är ingen bok som jag själv hade valt från början då jag tycker att titeln är ganska obehaglig. Nu när jag lyssnat färdigt på boken är jag glad att jag gjorde det. Detta är en berättelse som berör och väcker känslor. Jag var verkligen arg när hela systemet/samhället sviker Nora som utsätts för en våldtäkt. Inte ens kuratorn eller hennes egna föräldrar räddar henne. Detta gör mig så fruktansvärt arg. Det här är en viktig berättelse som jag tycker att alla kan läsa, tonåringar och vuxna. Diskutera gärna vad som händer i boken, vad kunde ha gjorts annorlunda? Det är så mycket som blir fel här. Kort, lättläst, intressant och välskriven.

ungdom_karin_beskrivning
Karin: Den här boken ger verkligen ingen hoppfull bild av livet som ung i Sverige idag. Nästan alla problem och olyckor som riktigt kan ställa till det i unga människors liv ryms inom några timmars lyssning. Tyvärr tycker jag att det gör att boken tappar i angelägenhet, problemen berörs för svepande, det fokuseras inte ordentligt på något

Boken är mycket oroväckande. Om det här är en sann bild av ungdomars vardag, inställning och uppfattning så blir jag rejält orolig. Kanske är det syftet med boken: att väcka tonårsföräldrar till insikt. Den kommer stanna i mitt huvud och göra mig lite mer uppmärksam på mina egna barns vardag.

profil_ungdom_jennyL
Jenny L: Det var väldigt många trådar i handlingen som gjorde det svårt att komma in i boken på djupet och uppläsaren var aningen tillgjord bitvis. Men boken tar upp viktiga ämnen, så vill man läsa något man kan bli riktigt arg över (för det blir man, det som drabbar både Nora och många våldtäktsoffer i verkligheten är en grym dubbelbestraffning och en skam för vårt samhälle som säger sig vilja ta kvinnors rättigheter på allvar) så kan man absolut ge den en chans.

profil_ungdom_jennie
Jennie: Åh, jag vet inte vad jag ska skriva om Villig. Boken tar upp många tunga ämnen, men det blir bara det. Många tunga ämnen utan någon röd tråd eller uppföljning. Det jag har mest problem med är att inget blir riktigt löst. Det kan ju vara en tanke från författaren: att man ska diskutera fram lämpliga lösningar för dessa komplicerade problem.

ungdom_angelica_beskrivning
Angelica: Jag blir så arg och frustrerad. Det är väl de mest återkommande känslorna jag har när jag lyssnar på den här boken. Tanken “Men så här kan det väl ändå inte vara?” återkommer hela tiden hos mig, dels kring hur ungdomarna beter sig och men också kring hur de vuxna beter sig. Att ingen vill ta ansvar. Det är en skrämmande bild av samhället som speglas här och som Jenny nämnde, vill du bli arg över något så är det här precis rätt bok. Den väcker verkligen känslor i mig.

Har du lyssnat på boken? Vad tyckte du?

Villig – En berättelse som upprör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s