Intervju med Kristina Ohlsson!

8634267824_5b33fa50e4_k
Foto: Thron Ullberg

Din nya bok, Sjuka själar, kommer ut nu i januari. Berätta lite om den! Hur kom du på idén?

Jag har alltid svårt att berätta var jag får mina idéer ifrån. De bara kommer till mig, ofta flera stycken i veckan. Brukar säga att de som stannar kvar av sig själva är sådana som är värda att skriva om. Berättelsen om Sjuka själar var en sådan. Lukas återvänder till Kristianstad, sin hemstad, efter att ha hållit sig borta i tio år. Han fördes bort strax innan studenten och hittades några veckor senare, svårt misshandlad. Problemet är att han inte var den enda som försvann, men att det var bara han som kom tillbaka. Det får folk att undra om han verkligen var ett offer…eller en gärningsman som nu återvänder till sin brottsplats.

Du har skrivit mest deckare och mer ”klassiska” spänningsromaner, hur är det att skriva skräck för vuxna?

Kul! En skräckroman kräver en snävare berättelse än en kriminalroman och man måste också jobba mycket mer med stämningen i boken. Och så måste man förstås göra den bra mycket mer otäck, vilket gör hela skrivandet om möjligt ännu roligare.

Du har ju även skrivit barnböcker, vad är den största skillnaden mellan att skriva barnböcker och för vuxna? Och vad är roligast?

Jag älskar att berätta sagor för både barn och vuxna, så jag föredrar att inte bestämma mig för vad som är roligast. För barn skriver jag enklare och kortare berättelser än för vuxna – det är nog den stora skillnaden. Dessutom finns det vissa ämnen, som till exempel utstuderat våld eller sexualbrott, som jag inte skulle lägga in i en barnbok av den enkla anledningen att jag inte tycker den sortens historier har en plats i barns värld.

Serien Glasbarnen, som är din barnboksserie, är också åt skräckhållet. Hur läskig får man vara när man skriver skräck till barn? Vart går gränsen?

Det här har jag redan berört under föregående fråga, men jag skulle säga att barn inte får bli så rädda när de läser att de tappar lusten att fortsätta.

Hur hinner du skriva så många bra böcker per år?

Jag är effektiv och osentimental i mitt skrivande. Då går det fort och då blir det många böcker.

Lyssnar du själv på ljudböcker? Har du lyssnat något på dina egna?

Jag provlyssnar alltid på mina egna böcker, mest för att det är kul. I övrigt är jag ganska ”old school” när det gäller böcker; jag läser helst på egen hand.

Vi är så klart väldigt exalterade över Sjuka själar, men vet att många också undrar – kommer det fler böcker om Fredrika Bergman?

Oh ja! Just nu skriver jag på sjätte boken Syndafloder som kommer ut sent i höst eller i början av nästa år.

Tack Kristina!

 

 

Intervju med Kristina Ohlsson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s