Som Hungerspelen – fast på Mars!

Det kryllar av dystopier idag, verkligen kryllar. Därför är det inte helt lätt att hitta de allra allra bästa böckerna i den här genren. Men som de snälla boktipsare vi är så är vi villiga att ge det ett försök att guida er i djungeln!

20460
Rött uppror, första delen i serien Darrow, utspelar sig på Mars och filmrättigheterna är sålda. Något som är på väg att bli film kan ju inte vara dåligt, eller? Kolla in vad vi hade att säga om boken.

sandra_profilbeskrivningar
Sandra:
Rött Uppror har legat i min bokhylla en längre tid, jag var nyfiken utan att egentligen veta något om den. Min första reaktion när jag började lyssna var med ett stort leende: ”Jaha! Den utspelar sig på Mars, det här kommer jag gilla”. Mänskligheten har bosatt sig i hela solsystemet, det finns många roliga teknikprylar och möjligheten att kunna skulptera om en persons utseende så grundläggande är rätt skrämmande.

Darrows utbildning tar upp största delen av boken. Ungdomar i en hård, rå tävling och ett pyrande uppror i bakgrunden. Ja, det påminner en hel del om Hungerspelen, men är ändå något eget. Jag är nyfiken på vart handlingen tar oss i de nästa två böckerna. Vi hinner bara skrapa på ytan, det finns mycket om färgkoderna och samhället som jag vill veta mer om.

jill_profilbeskrivningar
Jill:
Jag upplevde boken som svår att komma in i till en början. Trots att det är så mycket information som ges, så väcker den en hel del frågetecken i ett tidigt stadium. Precis när man förstått hur uppdelningarna kring färgerna fungerar t ex, kommer ytterligare uppdelningar inom färgerna, mellan de gyllene, inom akademin osv. Men så fort man fått ett någorlunda grepp om helheten blir det väldigt intressant!

Det är svårt att inte se den som en Hunger games-dystopi, om än mer brutal, men det finns en del andra skillnader i upplägg. Något jag upplevde som positivt var att det gick fort redan från början. Upproret ifråga byggdes inte upp i tre böcker och avslutades med ett krig i den fjärde som känns lite klassiskt när det gäller den här typen av litteratur, utan här är det pang-på redan ett par timmar in i lyssningen. Det uppskattas! Jag gillar även kopplingarna till antikens Grekland, och att detta universum utspelar sig på befintliga planeter.

göran_profilbeskrivningar
Göran:
Rött uppror är en spännande och mörk dystopisk berättelse på Mars. Även om det finns likheter med böcker som Hungerspelen så tycker jag denna var mycket råare och därför på många sätt intressantare. Världen och miljön som beskrivs är fascinerande och genomtänkt även om vissa element känns som hämtade ur liknande dystopier. I början kände jag att den var lite trög men sakta men säkert fastnade jag helt.

jennyZ_profilbeskrivningar
Jenny Z:
Efter att jag lyssnat på The Martian blev jag smått besatt av tanken på terraformering, så inledningen av Rött uppror drog verkligen in mig. Jag älskar hur det börjar byggas upp en värld där hoppet för mänsklighetens överlevnad har förflyttats till nya planeter.

I den science fiction som jag oftast uppskattar finns det alltid något jag kan identifiera mig med och sammankoppla med den verklighet jag lever i nu. Jag säger inte att det saknas här, men det är i alla fall inte lika framträdande. Det är mycket fokus på ren action, hårda, råa kamper där den manliga huvudkaraktärens machofasoner börjar gå mig på nerverna ganska omgående. Samtidigt kan jag förstå tjusningen i en bok som så tydligt fokuserar på kampen och hur karaktärerna uppfostras in i ett system som så uppenbart inte är hållbart. Min förhoppning är helt enkelt att kommande delar i serien bygger ut världen mer och utmanar de lite stereotypa roller som skildrades i den första boken. För jag kommer definitivt att se till att lyssna på fortsättningen, Pierce Brown har ändå skapat en värld jag vill veta mer om, tycker det känns som att Rött uppror bara skrapar lite på dess yta.

Vad tyckte du som lyssnat?

 

Som Hungerspelen – fast på Mars!

2 reaktioner på ”Som Hungerspelen – fast på Mars!

  1. jonas bertilsson skriver:

    Har precis blivit färdig med del två i serien och måste sägs att jag är imponerad! Har aldrig riktigt velat ge mig på denna genre av sci-fi då jag mest läst klassisk fantasy, runt 300 titlar. Men Rött Uppror fångade mig med sin fartfylldhet och komplexitet där skillnaden mellan ond och gott inte alltid framgår. Finns det fler titlar på Storytel liknande denna? Mejla gärna 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s