Läskiga Självbiografier

”Men var du inte rädd att lämnar ut dig i din bok? Skrev du AnsvarsFULL som en hjälp för dig själv eller andra? Var det inte läskigt att bjuda in allmänheten till ditt privatliv sådär?”

_A4_Sv-v-0494
Foto: Håkan Moberg

Det är nog de vanligaste frågorna jag får avseende min bok. Och jag förstår det. För att skriva om mig själv, hur livet såg ut för mig när min sjukdom alkoholism blomstrade och förstörde har visat sig ganska kontroversiellt. Det lustiga är dock att jag aldrig ville skriva en bok. Det var en talarbyrå som sa: ”Utan bok kan vi inte anlita dig. Du är inte känd nog.”. Så då bestämde jag mig. Eftersom jag älskar att hålla föredrag och utbilda i beroende så skriver jag väl!

Men visst var skrivandet stundtals jobbigt. Ibland blev jag mig själv som liten och fick tillbaka känslor som värdelös, oviktig och oskyddad. Jag blev rädd och tänkte att ingen kommer tycka om mig efter att ha läst hur det verkligen såg ut, när jag delade med mig om känslor och händelser som ingen visste. Andra dagar undrade jag om det, precis som folk sa, skulle vara värt det. Men eftersom jag inte visste vad priset jag skulle få ”betala” var så bestämde jag mig för ta chansen och att berätta.

Då jag under författandet även åkte till USA och utbildade mig till Invitational Interventionist (arbetar med familjer som har beroendeproblematiken i form av en sjuk familjemedlem) så ville jag även belysa området Ansvar. Detta genom att se på ansvar som ett sätt att ”svara an” på obehagligheter. Hur kan vi som medmänniskor hjälpa varandra, våga be om hjälp för egen del och se på vår omvärld som en helhet där alla är av nytta. Därav namnet på boken. I mitt fall gick jag från full till ansvarsfull.

För att boken skulle bli så trovärdig och hjälpsam som möjligt var jag tvungen att vara personlig. Läskigt ja – men nödvändigt. Om jag inte vågar berätta sanningen hur ska jag då kunna nå mina läsare? Jag är ingen en dålig person, jag satt bara mitt i en bedrövlig sjukdom. En sjukdom som påverkade mig både mentalt, själsligt och fysiskt. Och detta behöver omvärlden förstå för att kunna hjälpa alla de hundratusentals personer i Sverige som lider varje dag; beroendepersoner, familjer, barn och arbetskamrater. Avseende skrivandet som en del för att hjälpa mig själv bli nykter, nej. Hade nog inte klarat av att skriva boken om jag inte haft en grundplatta av fem års solid nykterhet innan. För att grotta runt i det som gör ont hade inte varit en bra idé innan jag själv läkt till 100%.

Var det värt ”priset”? Ja verkligen, eftersom priset visade sig vara både ett riktigt pris 33231(Veckans Affärers ”Årets Ögonöppnare 2012”) till alla de personer som skriver, ringer och tackar: beroende som fått ord på sin egen sjukdom, familjer som förstår att de måste skydda sina barn från sjukdomen och alla andra som tycker att det är en välbehövlig bok. Även media som tagit del av boken, givit mig och sjukdomen utrymme  i tidningar och TV så att så många som möjligt ska få mer kunskap i ämnet. Tack för att ni hör av er! Och nu då jag fått läsa in min bok hos Storytel hoppas jag att ännu fler personer ska kunna använda AnsvarsFULL på vägen mot lycka och fina liv.

För att avsluta ger jag er det bästa citatet jag vet ”Silence is a weapon of massdestruction”.

Varma hälsningar,
Camilla Kuylenstierna

Läskiga Självbiografier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s