Inte bara för den sportintresserade

enhörningen
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Ibland sammanfaller verklighet och fiktion på ett nästan kusligt sätt. I höstas, bara veckor efter att Jonas och Mathias Karlsson hade släppt spänningsromanen ”Enhörningen”, uppdagades en av friidrottens största dopningshärvor någonsin. Och nu sker det igen då Idrottssverige skakas av att en löparstjärna testat positivt för dopning.

Fusk och dopning utgör grundtemat i Jonas och Mathias oblyga debut, ett ämne författarna i egenskap av sportjournalister behärskar väl. SVT-krönikören Jonas Karlsson följer friidrotten på nära håll och storebror Mathias har lång erfarenhet från både tidningar och TV.

Även om boken utspelar sig i idrottsmiljö (mästerligt skildrad!) så har ”Enhörningen” hittat långt utanför sportnördarnas skara. Intrigen är både tät och välkomponerad med trovärdiga, väl gestaltade karaktärer som ömsom skrämmer, ömsom underhåller.

I centrum står diskuskastaren Björn Adolfsson, Enhörningen kallad. Vid 37 års ålder bestämmer han sig för att göra comeback. Driven av en lågande revanschlust, efter ett fiasko som tvingade honom att lämna rampljuset med svansen mellan benen, skyr han inga medel i jakten på guld och upprättelse vid sommarens OS i Rio de Janeiro.

När han får möjlighet att delta i ett hemligt projekt kring genmanipulation tar han chansen, utan att ana vilka mäktiga och brutala krafter som verkar i bakgrunden.

29753”Enhörningen” ger inte bara inblick i en elitidrottares besatthet, den är också en skrämmande skildring av det samhällsproblem dopningen utgör, där vi nu ser ett växande missbruk som sträcker sig långt utanför idrotten och allt längre ner i åldrarna.

//Mattias Nykvist, förläggare Pintxo förlag

Röster om boken:
”Ibland sammanfaller verklighet och fiktion … Har man som läsare något intresse av elitidrott och spänningslitteratur finns mycket att hämta i Enhörningen”.
– Borås Tidning

”De har skrivit en insiktsfull och kunnig bok om dopning, om riskerna och möjligheterna. De har också skrivit en riktigt bra thriller där den viktigaste ingrediensen, spänning finns med nästan hela tiden.”
– Smålands-Posten

Inte bara för den sportintresserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s