Intervju med Birgitta Bergin

_BA19920(1)
Fotograf: Bengt Alm

1. Som ett brev på posten handlar om kärlek mellan två 81-åringar – hur kom du på idén till boken?

Jag var gäst på en författarkväll och kom i samtal med en kvinna som berättade om hennes 91-åriga släkting som nyss träffat en jämnårig partner och  gift sig. Jag blev fascinerad av historien och kunde inte släppa den, googlade och fann paret i pressen. Inspirerad av dem började jag skissa på ett synopsis. Fast ”mina” familjemedlemmar är inte alls lika positiva som de i verkligheten var. Hade de varit de, hade ju inte boken blivit riktigt lika laddad 😉

2. Dina tidigare böcker har också varit relationsromaner, du har skildrat förhållanden med olika åldersgrupper. Vilken ålder har varit roligast att skriva om?

När man avslutat ett manus så känns alltid just den boken som den roligaste. Jag älskade att skriva Som ett brev på posten kanske delvis för att det var häftigt att beskriva ett så pass gammalt par. Men i boken finns flera andra huvudpersoner bl a i min egen ålder och det tycker jag är både kul och utmanande. Anna Holm var 30 år (från Ett oemotståndligt förslag och En oemotståndlig affär), och ibland var det svårt att sätta sig in i olika situationer och val hon gjorde. Så, ja, jag tycker om att skriva om min egen ålder, plus/minus såklart.29595

3. Du skriver mycket feelgood och relationsromaner, har du nånsin funderat på att gå helt åt andra hållet och kanske skriva en renodlad deckare?

Nej, aldrig. Jag skulle bli en usel deckarförfattare, kanske för att jag inte gärna läser den typen av böcker själv och jag skulle ha svårt att sätta mig in i och göra research om hur kriminalarbetet bedrivs. Det intresserar mig inte helt enkelt. Däremot har jag andra projekt i mitt huvud som kan vara utmanande och skilja sig en del från det som jag tidigare har gett ut.

4. Hur kommer det sig att du väljer att fokusera på just relationer när du skriver?

För att relationer alltid har intresserat mig. Jag har i hela mitt liv varit hobbypsykolog. Alltid varit den som fått lyssna och ta emot förtroenden och analysera både positiva och negativa händelser hos vänner och familj. Jag tycker samspelet mellan människor är oerhört intressant, vad det än handlar om.

5. Vad tycker du att folk ska bära med sig när de lyssnat på dina berättelser?

Känslor – absolut. Jag vill att mina böcker ska skapa känslor. Lyssnarna ska bli  berörda. Jag vill få läsaren att bli arg, glad, upprörd och så vidare över vad som händer huvudpersonerna. Jag vill att man ska älska eller hata eller åtminstone känna något känslomässigt för varje person i boken. Man ska vilja ha mer helt enkelt.

6. Lyssnar du på ljudböcker? Har du lyssnat på dina egna?

Jag lyssnar inte på mina egna mer än i olika delar för att höra hur det låter. Mina uppläsare är proffs så jag känner mig trygg i att de levererar. Men jag har min egen berättarröst i mitt huvud, jag har ju levt med mina karaktärer och har därför svårt att höra någon annan sätta röst och uttal på dem. Jag lyssnar på böcker numera, även om jag fortfarande är en läsare. Men i takt med att ljudböcker växer så märker jag hur bekvämt det är att ladda ner en bok från Storytel, särskilt när jag bor i Spanien. Det är lite knöligt att köpa svenska böcker här.

Intervju med Birgitta Bergin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s