Intervju med Mats Ahlstedt

matsahlstedt
Foto: Bengt Alm


När inget annat återstår är första delen i en ny serie – berätta lite om boken och serien!

Idén fick jag när jag arbetade med kommunikation för ett företag i kemibranschen. Jag fick klart för mig hur lite som behövs för att förändra en kemisk substans. Det kan räcka med att enda molekyl manipuleras för att en olaglig drog inte längre ska vara narkotikaklassad eller att ett förbjudet ämne i exempelvis leksaker plötsligt blir tillåtet. Jag vände på det.

Vad händer om ett nytt läkemedel tillförs en enda främmande molekyl och förvandlas till en livsfarlig drog?

Boken handlar om en excentrisk forskare som tillsammans med sitt forskarlag har tagit fram ett lovande preparat mot Alzheimers, men begår misstaget att låta ett misslyckat experiment gå alldeles för långt. Den handlar också om vad ondskan kan göra med oss människor, men även om moral och vilka konsekvenser våra livsval kan få.29596

Hur har researchen gått till? Ella Werner är profilerare, har du träffat flera såna för att göra research?

Jag har inte träffat någon, däremot har jag läst en hel del om polisens gärningsmannaprofilgrupp som består av ett antal experter; kriminaltekniker, beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare. Jag skapade min egen profilerare med en bakgrund som kriminolog och beteendevetare. Hon är nyutexaminerad och har ingen motsvarighet i verkligheten. Jag ville ha en karaktär som inte var traditionell polis, men som ändå jobbar med mordutredningar.

Hur skiljer sig den här serien från din tidigare serie om Fatima Wallinder och Sören Högström?

Inte särskilt mycket egentligen. Det är samma typ av kriminalhistoria, men Ella Werner är mer ”soloartist”, går i ännu högre grad sina egna vägar och har ett komplicerat förflutet.

Varför skriver du just deckare?

Jag älskar kriminalromaner och spänningslitteratur. Egentligen är jag mer intresserad av brottslingen och motivet, det psykologiska spelet som leder fram till händelsen än själva kriminalgåtan. Ibland skyller jag på att det ligger i generna. Min pappa var präst och ägnade ett decennium av sin karriär åt att arbeta som fängelsepräst. I sitt arbete på en kriminalvårdsanstalt kom han i kontakt med ett stort antal av den typen av människor som jag skriver om idag.

Du är journalist i grunden, har du fördel av det när du skriver dina kriminalromaner?

Som journalist har jag stor erfarenhet av att göra research. Jag har kanske lättare än många andra att hitta de källor jag behöver, eller ställa de relevanta frågorna. Dessutom skriver jag enkelt med fokus på att driva historien framåt och där har jag nytta av min journalistiska bakgrund.

Hur många delar har vi att se fram emot i serien om Ella Werner?

Exakt hur många vet jag inte. Men del två är snart klar och jag har planer för nummer tre. Och det lär säkert bli fler. Varför inte åtta som i den förra serien?

Intervju med Mats Ahlstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s