Mystik i 1680-talets Amsterdam

miniatyrmakaren_romaner
Vissa böcker känner man att man behöver börja lyssna på eller läsa bara för att omslaget är så jäkla snyggt! Miniatyrmakaren har ett sånt där karamelligt omslag som gör att man dras in. Dessutom låter ju storyn himla spännande – en historisk roman som utspelar sig i Amsterdam på 1680-talet. Boken handlar om Nella, 18 år gammal och bortgift till en handelsman. I bröllopsgåva av sin man får hon ett kabinettskåp. I skåpet lurar däremot en och annan hemlighet … Kika på vad vi tyckte om den!

Bia_ROMAN_profilbeskrivningar
Bia: Vilka miljöbeskrivningar! Och vilken stämning! Det här var en riktigt härlig historisk roman med ett lite mystiskt skimmer som jag hade velat få ännu mer av. Det fantasieggande och vackra omslaget plus titeln lovade kanske lite mer än den höll, eftersom alltför många frågor lämnades obesvarade och slutet skyndades över för snabbt, men ändå, så värd att lyssna på!

carl_profilbeskrivningar
Carl: Den stora behållningen för mig med Miniatyrmakaren var det mustiga persongalleriet. Speciellt Marin, den ondskefulle systern till Johannes Brandt, motsvarigheten har jag inte stött på sedan ärkeskurken Uriah Heep i Charles Dickens David Copperfield.

Ett stort plus är Jessie Burtons förmåga att skildra miljöerna och stämningen i 1600-talets Amsterdam på ett taktilt sätt.

Hannah_ROMAN_profilbeskrivningar
Hannah: Bokens stora behållning för mig var hur miljön beskrevs och gavs stor plats i berättelsen, detaljerade och målande beskrivningar av sinnesintryck som gav en stark närvarokänsla. Det är väl utfört, och väldigt effektivt för att dra in läsaren i den värld som berättelsen utspelar sig!

Emilie_ROMAN_profilbeskrivningar
Emilie: Vem är miniatyrmakaren och vad vill den egentligen säga med sina miniatyrer? Detta är frågor som ramar in hela berättelsen, romanens karaktärer och relationerna dem emellan. Det är även detta som ständigt får dig att vilja läsa vidare för att få svar på dina frågor. Tyvärr kommer dessa frågor aldrig riktigt få den förklaring läsaren så gärna söker, men istället bjuder den på en bit av 1680-talets historia med detaljerade miljöbeskrivningar då den tar dig med på en resa till Amsterdams köpmannaskikt där ständig rivalitet råder. Jag hade själv gärna önskat att mystiken kring miniatyrmakaren fått ta ännu större plats i romanen, samt att allting tillslut fått en förklaring. Men trots detta tycker jag att de invecklade relationerna karaktärerna emellan och allas små och stora hemligheter skapar en hel del mystik i sig som ger en intressant läsning och skapar mentala bilder som sitter kvar länge.

omdugillar_01

Mystik i 1680-talets Amsterdam

2 reaktioner på ”Mystik i 1680-talets Amsterdam

  1. Agneta. Gadde skriver:

    Det är ju som att det skulle kunna komma en bok nr 2 i Miniatyr makaren….allt hänger ju i luften och ingen vet ju vart det landar. Historien är ju så närvarande så att man kan känna dofterna och höra ljuden i Amsterdam.
    Agneta.G.

Kommentera