Gästbloggsinlägg: Att skriva är att våga

Madeleine Bäck
Foto: Camilla Lindqvist

Jag hade inte blivit en bra skönlitterär författare när jag var 20 år. Eller ens 30. Där fanns för mycket i vägen. Förebilder. Förutfattade meningar. Jag inbillade mig nämligen väldigt länge att jag var tvungen att skriva på ett visst sätt för att det ens skulle vara lönt att försöka. Och kunde jag inte tävla med idoler som Torgny Lindgren, Kerstin Ekman eller Joyce Carol Oates – ja, då kunde jag lika gärna avstå.

För att vara kortfattat ärlig: jag var för feg. Så mina framfantiserade texter hamnade i byrålådan.

Men så hände något. När jag väntade mitt andra barn började jag medvetet jobba med mitt skrivande. Allt började med att jag tröttnade på mig själv som journalist. Ett av skälen till att jag valde det yrket var att jag, i brist på att vara skönlitterär författare, ändå fick möjlighet att berätta historier. Nu fick mina texter mig att gäspa. Jag tyckte att jag kunde skriva dem i sömnen. Jag satt fast i en mall, en slags mental bur dit kreativiteten gick för att självdö.

Så kunde jag inte ha det. Jag såg två alternativ:
1 – Byta jobb. Jag drömde om arbete som kokosbollsprovare, eller kanske getbonde. Ja, nästan i alla fall.
2 – Utveckla mitt kreativa skrivande och därmed mitt jobb.29903

Att välja nummer ett hade varit ett tryggt val. Fegt, återigen. Det fick vara nog med det nu. 35 år gammal och gravid med mitt andra barn bestämde jag mig för att släppa alla föreställningar som höll mig tillbaka. Jag började skriva. Skriva som jag ville. Jag tog hjälp av några skrivarkurser för att repa än mer mod. Jag vässade verktygen. Jag mötte passionerade, skrivande människor som hjälpte mig att gå ännu länge, våga ännu mer.

Dra historier och scener förbi alla bekväma zoner och så långt in i väggen det bara gick. Få berättelserna att blöda, skrika och be om nåd. Och till slut var den där, idén till min trilogi. Någonstans under föräldraledigheten vågade jag börja gräva efter den. Första boken, Vattnet Drar, är nu redo att lyssnas på här hos Storytel, vackert inläst av Sanna Krepper. Jorden Vaknar och Berget Offrar kommer under 2017.

Jag är så stolt och glad att jag tog det där steget. Att jag vågade.
//Madeleine Bäck

Vattnet drar släpps som ljudbok hos Storytel den 24e mars 2016.

Gästbloggsinlägg: Att skriva är att våga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s