Christina Lindström gästbloggar!

ChristinaLindström
Foto: Privat bild

Det är lika bra att jag erkänner med en gång att jag är en liten tant. Jag är inte elgitarrist i ett källarband, spelar aldrig Counterstrike i ett svettigt pojkrum och jag skulle inte vilken given sekund som helst på dygnet offra en njure för en pizza.  Jag har aldrig – och detta vill jag verkligen ta tillfället i akt att dementera – spytt i en pjäxa i Åre, fått en F-varning i matematik eller bjudit någon på chips i min säng mest för att få hångla.

Men jag kulturbadar i en ung värld. Dels har jag egna söner, dels har jag i flera år jobbat som gymnasielärare på ett program där en majoritet av eleverna är killar. Jag hör snacket hela dagarna, får ibland fascinerande vittnesmål från Sebbes förfest eller ett konfirmationsläger i Ljungskile. Dessutom har jag bra känslominne och kopplar upp mig mot det när jag skriver, för att minnas hur vilt hjärtat ofta slog. Jag hoppas därför att jag med viss trovärdighet kan ge röst åt unga killar.  Många karaktärer i mina böcker är nämligen just sådana. Fast mest av allt är de ju människor, och jag tror på Gunnar Ekelöfs ord om att Det som är botten i dig är botten också i andra.
0000012217
I Hälsningar från havets botten heter huvudpersonen Fille. Han har just börjat gymnasiet och lever med sin varma men vilsna pappa. När Fille vill prata allvar vill pappan spela tevespel, diskutera elgitarrister eller köra en liten sväng med hojen. Som kontrast har Fille en farmor som ständigt  påminner honom om vikten av att han sköter skolan och tar ansvar för sitt liv. I spänningsfältet mellan farmoderns pliktmoral och pappans ”Carpe the fuck out of this diem”-filosofi försöker Fille orientera sig.

Jag ville skriva en berättelse som någon som Fille skulle kunna känna igen sig i, helst skratta lite åt och reflektera över. Jag ville viska: ”Kolla, här är någon som du, som misslyckas ibland som du, som riskerar sitt hjärta precis som du men som det kommer att lösa sig för, precis som det kommer att göra för dig”.

//Christina Lindström

Christina Lindström gästbloggar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s