Kvinnan på tåget – En oförutsägbar snackis!

kvinnanpataget_spanningsgruppen
Förra årets stora snackis var Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. Den jämfördes med Gone Girl av Gillian Flynn, en bok som de flesta plöjde när den kom ut (och har du inte lyssnat på den än så är det dags nu!). Saker som blir snackisar måste så klart lyssnas på och snackas om här på Storytel.

anna_deckare05
Över en lunch satte vi oss ner och började grotta ner oss i vad som egentligen är grejen med Kvinnan på tåget, och vad vi tycker är syftet med deckare och spänningsromaner överlag. Det blev tydligt två läger där Anna stolt höll i fanan för oss som inte tycker att det viktigaste är att få veta vem som är mördaren utan att sakerna runtomkring och resan dit är det viktiga.

Märta, Maja och Cecilia däremot, tävlingsmänniskor i grund och botten, menade att ju snabbare de listade ut vem som var den skyldiga eller hur scenariot egentligen låg till, desto bättre, det gör att man känner sig smart. Det är det som driver dem till att lyssna vidare, så också med den här boken. Lite mer diplomatiskt berättade Micke att han tycker nog att man ofta förstår i början vad grejen är, oavsett bok, men att det inte förtar upplevelsen.

märta_deckare01

majasprofilbeskrivning
Kvinnan på tåget är en riktig spänningsroman med en huvudkaraktär som har minnesluckor. Boken har blivit tokhyllad, och Cecilia förklarar att ”den inte känns som ännu en thriller i mängden. Spänningen finns där, men det är inte full action från början till slut utan snarare krypande in under-skinnet-spänning”.

Rachel är alkoholiserad, något som är otroligt skickligt gestaltat av författaren. Anna berättar att hon blev väldigt gripen av hennes berättelse. “Hennes livssituation öppnade verkligen min empatidörr på vid gavel och jag tycker att författaren beskrev hennes liv så nervigt realistiskt att jag kände mig som hon, precis hur det skulle vara att befinna mig i hennes situation.”

cecilia_deckare03
micke_deckare02
Maja håller med, det som lockade henne med boken var Rachels historia. “Man ville gräva, veta mer och få reda på varför hon blivit trasig. Ett annorlunda, och trots det söndriga, uppfriskande kvinnoporträtt.”

Rachel blir vittne till något som skakar om henne totalt, men minnesluckor och bakisångest gör att hon inte riktigt är säker på vad hon har sett. Hon är däremot säker på att hon har information om något och att det är något väldigt viktigt som hon har glömt. Snart börjar Rachels jakt på sina egna minnen.

Att Rachel också är en så kallad “opålitlig berättare” gör boken ännu bättre, att man hela tiden får följa hennes perspektiv men aldrig riktigt vet vad som är sant triggar något i oss. Utan att avslöja för mycket så är boken oförutsägbar och har ett driv som gör att man hela tiden vill fortsätta lyssna.

Märta säger att för henne var boken den perfekta pusselromanen:  “Det är flera olika perspektiv på samma händelse och bit för bit klarnar historien, men inte förrän på slutet förstår man hur det hela hänger ihop”.

Boken finns som både e-bok och ljudbok, engelsk och svensk variant. Micke berättar: “Jag rekommenderar den engelska ljudboksversionen där de tre olika kvinnornas perspektiv läses av tre olika inläsare!”. Det ger en annan förståelse, även om den svenska versionen också är riktigt bra och läses av fantastiska Angela Kovács.

Om-du-gillar_kvinnanpataget2

Kvinnan på tåget – En oförutsägbar snackis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s