Tjugo verkliga mord. En rättsläkare minns.

Författarfoto, Lennart Rammer
Foto: Privat bild

Många vill skriva en bok. Men vad ska man skriva om? Oftast blir det en deckare. Det är ju populärt, och så går det lätt att sälja. Författarna försöker överträffa varandra med fantasifulla och bestialiska våldsmetoder. För mig har det varit tvärtom med min bok. Jag har något att berätta som jag känner att jag måste ut med och vill delge andra människor. Det blev nästan en deckare ändå, eller åtminstone tjugo spännande kriminalnoveller. Men det var inte det som var syftet. Eftersom jag är rättsläkare och har sett många dödsfall efter våldsbrott, var avsikten att beskriva hur dödligt våld ser ut på riktigt. Många gånger är verkligheten mer uppfinningsrik än det påhittade. Framförallt är den mer trovärdig eftersom händelserna faktiskt har inträffat.

Jag ville berätta att människan är jordens farligaste djur, och att ingen annan art är så aggressiv och grym som människan. Särskilt hanen är fruktad, men inte heller honan är ofarlig om hon blir retad. Den förste sonen till Adam och Eva, Kain, dräpte sin bror Abel. Han är den förste mördaren som är känd vid namn. Det står i skriften att Vår Herre skapade människan till sin avbild. Om man ser till resultatet, verkar en annan herre också ha haft sitt finger med i spelet.

Våldet ligger i våra arvsanlag, och vi har i historien alltid utmärkt oss genom besinningslöst våld och grym krigföring. Grunden för vår västerländska ”kultur”, grekerna och romarna, var experter på detta. Just nu läser jag ”Historien om trettioåriga kriget” av Dick Harrison. Där beskrivs hur vår meste hjältekung Gustav II Adolf och hans soldater för att rädda den evangeliska kyrkan härjade och plundrade i Tyskland så att fler 34700människor dog av svält än av striderna.

Många har läst kriminalromaner och sett TV­serier där rättsläkare haft huvudrollen i mordutredningar, till exempel Kay Scarpetta av Patricia Cornwell (ett passande namn på en rättsläkare). Hon utför inte bara rättsmedicinska obduktioner utan blir också personligen indragen i fallen och avslöjar gärningsmannen. Så arbetar inte rättsläkare varken i Sverige eller i USA. I stället är vi noga med att enbart vara sakkunniga experter på uppdrag av polis, åklagare och domstolar när det gäller att upptäcka, utreda och utesluta brott vid dödsfall. Men det är egentligen för allmänheten vi arbetar. Medborgaren Svensson ska känna vi verkar för en god rättssäkerhet vid dödsfall.

//Lennart Rammer

Tjugo verkliga mord. En rättsläkare minns.

Kommentera