Anne Liljeroth: Vad hände sen då?

webb-9949
Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

I två och ett halvt år levde jag med och skrev historien om Saga Widerbeck som flyttade hem till sin gamla barndomsstad med en idé om att göra upp med dem som en gång sårade henne.

Där bodde den första kärleken som nobbade, och bankchefen som inte gav henne drömjobbet, med flera. Det blev boken Bara människor som gavs ut 2013 (Hoi förlag). När den var färdigredigerad och utgiven blev det väldigt tomt. Och frågorna började dyka upp. Vad skulle hända om…? Tänk om det inte var som Saga trott? Vad hände sen?

Ja ni förstår. Jag var tvungen att fortsätta utforska livet i småstaden. Det blev nya intriger, några nya karaktärer men framför allt en ny vecka i Sagas liv. Lite oro, lite fyrtioårskris. Ett år efter att hon flyttade in på Smedjegatan 6. Det blev en bok till. Vanliga människor glömmer och går vidare släpptes i november 2014. Det är en fristående historia som handlar om att saker och ting inte alltid är som man tror, och om att försöka ställa till rätta.

35317Var får du allt ifrån?

Jag brukar svara att ”det kommer liksom på sig självt”. Visst har jag en idé om vad jag vill berätta men när fingrarna dansar över tangentbordet så dyker det upp saker som jag inte hade en aning om att jag kände till. Karaktärerna i historien beter sig inte som förväntat, och de försätter sig i situationer som de inte borde. Tokigt kanske, eller, som jag tänker ibland, så är de som folk är i allmänhet. Man brukar ju säga att verkligheten ofta överträffar fiktionen.

Och så har vi det ovanligt oväntade, det där som förvånar till och med mig som skriver historien. Som andliga väsen skapas det meningar som medan fingertopparna knattrar. Där dyker upp gestalter som kurat i mitt undermedvetna, som jag för länge sedan trodde var glömda. Det har hänt att jag känt ett kusligt obehag när jag i efterhand läst vad jag skrivit. Skrivandet kan locka fram dolda hemligheter.

Men vad hände med Saga när Bara människor tog slut?

Så mycket kan jag berätta, att min intention, när jag skrev, var att visa att hämnd aldrig lönar sig. Att hämnd bara vänder på kuttingen, gör offret till förövare. Men på vilket sätt och hur det drabbar Saga? Ja det hoppas jag naturligtvis att du vill ta reda på genom att lyssna på Vanliga människor glömmer och går vidare.

Hälsningar Anne

Mer om mig och mitt författande på: http://www.anneliljeroth.se
PS. Om du vill läsa mer. I mitten av mars släpptes min tredje roman, På andra sidan gatan. En kärleksroman en en väldigt aktuell kontext.

Anne Liljeroth: Vad hände sen då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s