STORBILD OCH FILM

Visual Art
Foto: Privat bild.

När jag landade med flyget i Sverige för några dagar sedan möttes jag av stora skärmar som fick mig att haja till. I hela Cityterminalen och på Centralstationen lyste de emot mig. I gångar, längsmed rulltrappor, i stora Centralhallen, runt pelare, överallt såg jag mig själv tillsammans med min nya bok på rörliga skärmar. Det är en märklig upplevelse att se sig själv på storbild. Jag kom direkt att tänka på hur det måste kännas för de författare som har fått se sin bok bli film.

När min första bok skulle bli ljudbok och lästes upp av en välkänd skådespelerska var jag vid ett tillfälle med i studion under inspelningen. Som sångerska har jag själv stått i musikstudior många gånger, men det här var annorlunda. Känslan jag fick när jag hörde inläsaren är svår att beskriva. De tusentals bokstäver och ord som jag hade suttit på min egen kammare och skrivit förvandlades till något annat. Något helt nytt. Karaktärerna och berättelsen fick liv genom en annan människas röst. Nyanserna i uppläsarens tonfall gjorde texten fängslande på ett spännande sätt. Min bok utvecklades14712 där och då till en ny konstform. Nästa steg, att få se sin bok bli film där miljöer, karaktärer och stämningar även förmedlas visuellt måste vara enormt mäktigt.

Jag har nyligen sålt filmrättigheterna till LEONA. Och inte till vem som helst, utan till Oscarsnominerade filmproducenten John Lesher på Le Grisbi Productions och det tyska produktionsbolaget DCM. John Lesher är verksam i Hollywood och ligger bakom storfilmer som ”Fury” med Brad Pitt, Johnny Depp-dramat ”Black Mass” och dessutom förra årets stora Oscarsvinnare ”Birdman” som nominerades till hela nio Oscars och vann fyra av dem. John Lesher har tillsammans med DCM för avsikt att sätta min första bok, LEONA – Tärningen är kastad, på filmduken. Bara tanken är hisnande.

Min filmagent Judith Toth sa tidigt till mig att min bok hade stor potential och att hon var säker på att hon kunde sälja filmrättigheterna. Jag får medge att jag var en aning skeptisk, men när hon senare berättade om intresset från produktionsbolag både i Sverige, Europa och i USA börjad29018e jag fundera. Kunde hon ha rätt? Efter några möten med olika produktionsbolag fastnade vi för John Lesher och hans bolag Le Grisbi. När vi haft telefonmöte med dem i Los Angeles, flugit till Tyskland på möte med DCM, och efter att Judith förhandlat noga med deras advokater, hade jag då filmavtalet i min hand. Nu var det på riktigt. Min debutroman skulle inte bara ges ut i elva länder, filmrättigheterna var nu också sålda till Hollywood.

Under tidens gång har det förts diskussioner om vem som skulle kunna spela Leona. En minst sagt komplex huvudkaraktär. Hon är polis med en fot på var sida om lagen, och hennes bakgrund och egenskaper gör gestaltningen till en utmaning för den skådespelerska som tar sig an rollen. Jag har fått veta att världskända, Oscarsbelönade skådespelerskor har läst min bok. Det känns oerhört stort.

Man ska förstås veta att allt kan hända i filmens värld, speciellt i Hollywood. Filmproduktionerna som görs där är mycket kostsamma och finansieringen komplicerad. Mycket ska klaffa för att projektet slutligen ska gå i lås, men just nu går det i rätt riktning. Jag håller tummarna på att får se Leona på stor filmduk så småningom – mycket större än de futtiga små skärmarna bredvid mig på bilden ;-).

//Jenny Rogneby

STORBILD OCH FILM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s