Kungadottern – Sagan om Turid

saganomturid_nu.png
I april i år delades Slangbellan ut och priset för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur gick till Elisabeth Östnäs för hennes bok Kungadottern. Det här är första delen i Sagan om Turid och vi kan vänta oss ytterligare två.

Böcker som utspelar sig under vikingatiden är inte helt vanligt och när boken dessutom fått pris för bästa debut så var vi tvungen att kolla in vad det var helt enkelt!

profil_ungdom_michelle
Michelle: Man märker att det är första delen i en serie då man får en hel del grundläggande information. MEN med det sagt, det blir inte tråkigt. Det mesta är väldigt intressant och jag blir nyfiken på hur det hela ska forma sig längre fram – det vill säga i del två. Resandet i andevärlden var väldigt speciell och välskriven tycker jag. Kort och gott, jag ser verkligen fram emot fortsättningen!

ungdom_karin_beskrivning
Karin: Jag hade nog inte plockat upp den här boken om det inte var att vi valt den för ungdomsboksgruppen, den är lite för mycket historisk roman för mig. Men jag blev snabbt fast, både i berättelsen och i uppläsningen. Jag gillade verkligen huvudpersonen, den femtonåriga flickan Turid, ärlig med både sina goda och mindre attraktiva sidor. Jag gillar särskilt att hon – så långt som det är godtagbart i hennes samhälle, eller lite mer faktiskt – inte gör skillnad på fri eller träl, utan alltid är öppen för vad hon kan lära sig av andra. Jag tycker boken känns realistisk, och jag lärde mig mycket om både tiden och samhället som berättelsen utspelar sig i, samtidigt som frågorna Turid slåss med är eviga – varför finns det så mycket orättvisor, vad innebär det att bli vuxen, vad är kärlek och vad är den bra för och vad väntar oss egentligen i framtiden?

ungdom_angelica_beskrivning
Angelica: Turid är en ung, stark tjej. Och det är nog det jag gillar allra mest med den här boken; att hon är envis, tvär och vill göra saker som hon inte “ska” vilja under den här tidsperioden. I övrigt känns boken väldigt trovärdig och som en bra grund till en serie. Det byggs en ordentlig grund för att kunna fortsätta på något riktigt bra. Och uppläsning – fasen vad Alexandra Drotz Ruhn gör det bra!

AnnaSR_profilbeskrivning
Anna SR: Sagan om Turid ger en levande och faktaspäckad inblick i vikingatiden. Jag blir väldigt förtjust i huvudpersonen Turid som verkligen träder fram som en person av kött och blod. Hon är stark, modig och egensinnig. Ibland klok och vuxen men ibland lika tjurskallig som vilken modern tonåring som helst. Berättelsen är dramatisk och spännande och som läsare förstår man att livet på vikingatiden inte var en dans på rosor. Jag vill lyssna på nästa del NU!

sandra_ny_profilbeskrivningar
Sandra: Jag har alltid varit fascinerad av berättelser som utspelar sig under vikingatiden, tyvärr finns det alldeles för få. Tänk så glad jag blev när Sagan om Turid kom. Det känns nära och hemma, med en lite gnutta magi. För det vet väl alla, att det fanns mer magi i världen på den tiden.

Turid är ung, envis och stark. Hon är osams med sin styvmor, vill så gärna lära sig skrivtecken och drömmer om att resa till främmande länder. Jag håller inte alltid med hennes beslut och blir lite irriterad på när hon sätter sig på tvären, men det är just det som gör henne så levande.

omdugillar_kungadottern

Kungadottern – Sagan om Turid

2 reaktioner på ”Kungadottern – Sagan om Turid

    1. Vi rekommenderar boken för barn mellan 12-15 och uppåt. Det är, personligen, endast en kort scen i boken som jag tycker känns väldigt obehaglig men annars är resten väldigt ”snäll”. Allt gott, Michelle

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s