Let’s talk about sex …

erotikiböcker
I alla tider har människor fascinerats av sex. Man har fnissat lite generat, sagt plumpa pubertetssaker och förundrats av det som kan pågå mellan två kroppar. När sex smyger sig in i litteraturen så blir det hela ännu mer spännande. Några av de titlar som är allra kändast när det gäller sexet är Sagan om Isfolket, Grottbjörnens folk och den största av alla: Fifty Shades of Grey! Men vad är då grejen med erotik i böcker? Och vad är grejen med just Fifty Shades? Vi satte oss ner för att bena ut det här.

Det blev ett glatt samtal i Storytels lounge, en onsdag eftermiddag när vi var lagom koffeinspeedade. Första frågan vi försökte svara på var: Hur kommer det sig att Fifty Shades blivit så stor? Vi kom fram till ett par olika punkter. Vi vågar nog påstå att det här är en modern historia som är nytänkande! Fortsätt läsa för att ta reda på varför.

  • Tajmingen – böckerna kom verkligen i rätt tid. Det är en kombo av tajming, drama, sex och så klart PR.
  • Något annat som så klart bidrog till att titlarna blev så stora är att det hela är fanfiction till Twilight.
  • Det som verkligen skiljer Femtio nyanser av honom från andra böcker är att det i det här fallet är Grey som är objektet och inte Anastasia. Hon objektifierar honom, beskriver varje detalj hon ser och som läsare kan man inte låta bli att älska det.
  • Sen slår den också an ett minne för många – den första förälskelsen, hur uppslukad man blev av den och hur härligt det var!
  • Anastasia visar också att man aldrig kan kompromissa med sin egen kropp, att det aldrig går att enbart gå med på någon annans krav, man måste vilja själv.
  • Det finns också verkligen en spänning och ett drama att följa här! Det är trovärdiga karaktärer och laddningen mellan dessa bidrar till att resten blir så bra.
  • Böckerna gjorde det också mer okej att konsumera litteratur som är erotisk. Vi tror också att en stor del av hajpen var att när de väl gavs ut i USA så var det inte helt accepterat att läsa den här typen av böcker så offentligt. Fifty Shades plockade ut sexet från sovrummet till tunnelbanan.

Att skriva sex är inte helt lätt, och även om det finns många som försöker sig på det här så är det långt ifrån alla som lyckas med att skriva bra. Det finns till och med ett “pris” för sämsta sexscen i böcker. Det här priset instiftades 1993 för att uppmärksamma “dåligt skrivna, slentiranmässiga och överflödiga” beskrivningar av sex i romaner och för att “avskräcka” från dem. Läs mer här! En av alla som vunnit priset är indiepopikonen Morrissey!

Det är så klart inte bara Femtio nyanser av honom som finns att lyssna på i den här genren. Kolla även in Sylvia Days böcker och Åttio dagar-serien av Vina Jackson!

I kategorin Harlequin finns också en hel del smått och gott att njuta av.
Börja utforska – det finns något för alla!

Let’s talk about sex …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s