Gästbloggsinlägg av Linda Olsson!

lindaolsson_ensysterimitthus
Folk frågar mig ofta på vilket språk jag tänker. Jag skriver ju mina romaner på båda mina språk, engelska och svenska. Första gången fick jag verkligen tänka efter innan jag kunde svara: ingetdera. Jag tänker i bilder, inte i ord. Alla mina romaner är bilder och när jag tänker på dem ser jag dem framför mig. De har sitt eget ljus, sin egen doft och sin egen musik. Och de hör till en speciell geografisk plats, var och en av mina böcker.

En syster i mitt hus’ är blå. Den doftar hav. Och ljuset är Costa Bravas milda sensommarljus. Musiken bärs av Arianna Savall och Lluis Llach. Platsen är Cadaqués i Katalonien i Spanien. En gång en liten fiskeby, numera en välbeställd liten turistort med en befolkning på ca 3000 personer, som på somrarna tiodubblas.

Här bor Maria, berättaren i romanen, och vi träffar henne när hon oroligt väntar på sin halvsyster Emma. En impuls två år tidigare fick Maria att bjuda Emma att hälsa på. Nu när besöket till slut blir av har livet dramatiskt förändrats för båda systrarna.

Avståndet mellan systrarna är stort, kanske omöjligt att överbrygga. Deras försök att närma sig varann är tafatta. Till att börja med går de försiktigt runt det väsentliga. Förlusten av den älskade systern Amanda. Deras frånvarande mamma. Barndomens ensamhet. Men samtidigt som de sakta öppnar sig och berättar om sig själva, kommer historien ikapp dem.

’En syster i mitt hus’ är en liten, intim roman om familjer och syskon. Hur vi formas av vår barndom. Om kärlek och vänskap, förstås, precis som mina tidigare romaner. Trots det lilla formatet har skrivandet varit en svår resa för mig, fylld av tvivel och rädsla. Även om historien inte alls är min egen, har just den här romanen på något vis kommit mig närmare än någon av mina tidigare. Jag släpper den ifrån med ett stort mått av ängslan. Och kanske lite lättnad. Varsågoda, den är er, kära läsare!

Här är året då jag skrev ’En syster i mitt hus’ i bilder. Privata och professionella i en salig blandning, Nya Zeeland, Spanien och Sverige, ständigt med min roman i bagaget. Det är Arianna Savall som sjunger ’Ya salió de la Mar’, ’Hon kom ur havet’.

Lyssna också gärna på Lluis Llach när han sjunger ’Bressol de tots els blaus’, ’Allt det blåas vagga’. https://www.youtube.com/watch?v=AysCrqweaso

//Linda Olsson

Gästbloggsinlägg av Linda Olsson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s