Gästbloggsinlägg av Erik Lewin

Press_ErikLewin_foto_Mattias Bardå_HR
Foto: Mattias Bardå

Det som kallas The war on terror motverkar alltför ofta sina egna syften, eftersom varje terrorist (vår tolkning) som dödas skapar ännu fler nya frihetskämpar (deras tolkning).

En av vår tids stora utmaningar kommer att vara att hantera en alltmer sofistikerad terrorism. Min bok Operation Saif är en skräckvision i romanform om de möjliga konsekvenserna av professionell, organiserad terrorism och den sårbarhet vi själva byggt in i våra samhällen. Det är också en tankeställare till västvärldens medborgare om vad vårt agerande i Mellanöstern, Centralasien och vissa delar av Afrika kan skapa. Min mardröm är att någon får för sig att börja ena terroristerna, eller ännu värre, att de bygger upp en förmåga i lönndom. Tänk om någon bestämde sig för att vi i västvärlden skulle få erfara vad Iraks, Afghanistans och Syriens befolkning fått utstå: bomber, prickskyttar, lönnmord, övergrepp. Kort sagt: terror. Tänk om någon därute hade kunskapen, förmågan och skickligheten att ena det som ingen trott kunde enas.

Att långsiktigt organisera och leda det som många länge ansett var omöjligt att leda. Tänk om någon hade som mål att störta västvärlden i kaos och på sikt bana väg för något nytt.

Jag avskyr extremism, oavsett om det är höger-, vänster- eller religiös extremism. Det har aldrig kommit något gott ur extremism, utan fred kan bara uppnås när sunda människor går samman och försöker lösa problemen. Fast när vi och länderna i Mellanöstern står så oerhört långt ifrån varandra, när våra åsikter är så olika och våra kulturella värderingar skiljer sig så mycket, hur ska man då kunna reparera det som varit trasiOperation Saifgt under lång tid och som upplevts ojämlikt av den andra sidan?

Vi i västvärlden är inte utan skuld. Tvärt om har vårt agerande i Mellanöstern under flera generationer skapat grogrund för misstänksamhet, bitterhet och i många fall ett djupt hat gentemot väst. Jag har under mitt arbete i Mellanöstern stött på många som är trötta på att väst pressat, splittrat och utnyttjat deras länder i jakten på olja. Och är det inte så att vårt agerande har varit grunden för att skapa al-Qaida, IS och andra organisationer, som nu vill slänga ut oss ur ”sina” länder och på sikt störta våra demokratier? Missförstå mig inte nu, jag skulle inte tveka en sekund att med våld om så krävdes försvara oss mot religiös fanatism, men läs de två första raderna igen… Det verkar inte vara lösningen på lång sikt.

I Operation Saif beskriver jag vad som skulle kunna hända om terrorn gick från att vara relativt amatörmässig till att bli strukturerad med professionell ledning. Samtidigt vill jag beskriva hur svårt det skulle vara för underrättelsetjänsterna att hitta och stoppa vältränade terrorister. Jag har arbetat mot terrorism och med säkerhet i mer än tjugo år, och jag har aldrig varit så bekymrad som jag är nu över utvecklingen i vår omvärld och de enorma motsättningar vi måste hantera.

Operation Saif är min värsta mardröm och jag hoppas att den aldrig blir verklighet, utan bara förblir en spännande thriller.

//Erik Lewin

Gästbloggsinlägg av Erik Lewin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s