Christina Olséni & Micke Hansen gästbloggar!

foto_olseni_hansen_1_blogg
Foto: Erik Grönlund

Det många påtalat är att vi är tämligen unika som kombinerar humor med mord. Vi fick uppslaget till serien Mord i Falsterbo när vi för en del år sedan hamnade i samma träningsgrupp på tennisbanan. Vi började tidigt prata om våra respektive skrivprojekt och kom fram till att det är så mycket roligare att skriva två. Micke ville skriva humor och Christina en pusseldeckare och därmed föll det sig naturligt att skriva en humoristisk deckare. Att det blev just Falsterbonäset är inte så konstigt då vi båda är bosatta där.23001

Lyssnarna kommer återigen få höra en skruvad berättelse i vacker miljö som garanterat är befriad från onödigt övervåld. Vi tycker det finns mycket elände som det är i vårt samhälle och väljer att skriva med värme och humor samt med ett persongalleri med kul och älskvärda karaktärer. Vår debutbok Badhytten, i serien Mord i Falsterbo, fick en flygande start med många läsare och lyssnare! Nu är det dags för vår andra bok, Fågelskådaren, att släppas på Storytel. Det är samma huvudkaraktärer som tidigare. Den ofokuserade och omåttligt självgode polisen Mårten och hans kollega, den ambitiösa och drivna Lisa. Den här gången får den utbrände åklagaren Fredrik en lite större roll och som vanligt är hans farbror Egon, 83 år, och resten av gänget på Kärleksstigen med och trasslar till mordutredningen. Vi har flyttat handlingen ett år framåt och följer upp de lösa trådar vi högst medvetet lämnade från Badhytten.

Precis som namnet antyder så utspelar sig handlingen delvis bland fågelskådare. Vi har bedrivit grundlig research i ett ämne vi inte visste mycket om, och vinnlagt oss om att behandla ornitologerna med respekt. Vi har följt med dem ut och skådat och ställt frågor om allt möjligt. Och det var fantastiskt kul, men om sanningen ska fram observerade vi ju egentligen skådarna mer än fåglarna. Boken inleds med att de gamla vännerna Egon och Ragnar tillsammans med Jan Häger, ordförande i ornitologföreningen Rosentärnan, är på väg mot fågeltornet på heden i Falsterbo. Det har dragit ihop sig till en av ortens begivenheter – Falsterbo Bird Show – där Egons uppgift är att utföra fågelimitationer. Framme vid tornet snubblar trion över en död man som visar sig vara, den välbärgade fågelskådaren Johan Ekblad. Egon vägrar styvnackat att ställa in sitt fågelbingo. ”Jag har tränat varje dag i fem månader och lärt mig att härma fåglar som jag inte ens visste existerade, än mindre hur de lät. Detta är en av de största och viktigaste dagarna i mitt liv. Jag håller med er, vi ska ringa till polisen, men inte än.” Egon tittade beklagande på d37057.jpgen döde Johan Ekblad och fortsatte: ”Det här är nog det mest osannolika som kunde inträffa. Det är nästan som om någon på rent jäkelskap lagt en kropp här, men det får inte stoppa oss.” Egon tar bokstavligen saken i egna händer och flyttar helt sonika kroppen. Polisen kan de ringa senare, eller som Egon säger: ”Om vi ringer polisen nu eller om en timme kan väl inte spela någon större roll. Mannen är ju varken mer eller mindre död då.”

När det kort därefter inträffar ytterligare ett dödsfall får poliserna på den lilla neddragningshotade polisstationen fullt upp med att försöka nysta upp alla trassliga ledtrådar för att lösa mordfallen. Fågelbingo, lerduveskytte, en dansk nudist, spirande kärlek och hyperaktiva pensionärer är bara en handfull av det lyssnaren får uppleva under två galna veckor på Falsterbonäset.

I höstas skrev vi på ett tvåboksavtal med Massolit och den största skillnaden är att vi numera har förmånen att skriva på heltid. Nyligen skrev vi agentavtal med Grand Agency och detta har i sin tur resulterat i att våra böcker kommer att lämna landet, först ut är Norge och Italien! Flera produktionsbolag har visat intresse för våra böcker och diskussioner pågår. Utöver det har vi påbörjat det roliga arbetet med den tredje boken i serien som går under arbetsnamnet Ryttaren. I den har vi förlagt en del av handlingen till en av världens mest prestigefyllda hopptävlingar, nämligen Falsterbo Horse Show. Vi trotsar Mickes hästallergi och går på djupet i hästvärlden och kan konstatera att en häst är en häst, men det är en helt annan historia. Mycket nöje och hoppas att du får en kul stund med Anton Körberg och Fågelskådaren!

Soliga sommarhälsningar från Falsterbonäset,
Christina & Micke

Christina Olséni & Micke Hansen gästbloggar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s