Stina Nilsson Bassell: Om mig & boken

Stina9_cut_web-ute.jpg
Foto: Robert Svensson

Jag bor i ett rött hus med vita knutar och har det där lilla körsbärsträdet utanför fönstret. Trädets vita blommor är suddiga och ser nästan grå ut vilket påminner mig om att fönstren måste putsas. Ljudet av spårvagnen låter som musik i mina öron och lukten av avgaser blandas med syréndoft. I Röda Stan i Norrköping har jag upplevt hjärnblödningar och den stora kärleken. Två ”träffar” med både sorg och glädje.

Det började med en sagobok (och som en saga är det också) som sedan blev till nio utgivna böcker. Det har rullat på, det skrivna har legat där och bara dallrat till i påminnelse om att det existerar. Det är ingen rosbädd som jag har legat på, det här att försöka ge ut sina böcker, utan det har varit många taggar som visat sig synliga.

Efter dessa böcker känner jag att projekten i mitt huvud inte minskar precis. Jag är glad för att jag får göra det här som faktiskt har varit en del av mitt liv sedan tonåren.

Min nionde bok och min tredje roman I mjölnarens spår handlar om Emma Klasdotter, 22 år, som hamnar i ett psykiskt brutalt äktenskap. Året är 1895, och där befinner vi oss för att sedan kastas till år 1936 då Emma har haft ett ”ickeliv” sedan 1895. Det är ett tragiskt kvinnoöde som jag vill belysa och rikta en stor strålkastare på. Jag vill ge er Emma Klasdotter som hade varit en stark och målinriktad kvinna med en tro på kärleken, men blev en rädd liten gumma där ingen kärlek fanns. Elsa som räddar henne upp ur det mörka hålet med hjälp av att lyssna och förstå. Inte håna och förakta, inte blunda och låtsas som om vi har en evig sol på himlen, nej, ta in och se, för att sedan agera. Emmas man som är ondskan själv och som tillsammans med sonen bryter ner henne totalt. 35318

Alla mina tre romaner handlar om tragiska kvinnoöden. Det är en viktig fråga, i och för sig bland många andra viktiga frågor, men alla behöver sitt ”speakers corner”.

Jag tycker om att röra mig bland de steniga vägarna, det ska inte bara vara sand som kittlar mjukt och behagligt under fötterna. Hur ofta har man inte hört: ”lite skit dör du inte av”? Eller ”varför gå över ån efter vatten”, och jag säger: Varför inte?

Jag vill beröra och ta tag i för att skaka om och visa att det går att ta sig upp ur det svartaste av det svarta. Om jag lyckas? Det kan bara ni kära lyssnare/läsare avgöra.

2015 var året då I mjölnarens spår kom ut, och det var det året jag fick Sveriges Författarfonds arbetsstipendium, Sveriges Författarförbunds stipendium och Region Östergötlands Honnörsstipendium. Jag blir lite generad, men så glad att jag ändå vill visa er. Motivering Honnörsstipendium: ”Stina Nilsson Bassell tilldelas Region Östergötlands honnörsstipendium för sitt enastående författarskap som rymmer många av livets frågeställningar kring det personliga och det allmänmänskliga. Hennes inlevelseförmåga och erfarenheter som gestaltas i hennes skrivande gör hennes böcker till meningsskapande och till levande litteratur för läsaren.”

Med denna lilla ingång till mig och min roman vill jag tacka er för att jag får denna chans och hoppas att ni ska få en trevlig lyssning. Med hjälp av Hannah Schmitz bärs man stadigt men mjukt över kapitlen och tack vare hennes fantastiska berättarröst så bockar jag och niger i tanken: ”När en del drömmer om ’den stora resan’ eller ’det gula sommarhuset’ så drömmer jag om detta. Det är så härligt att känna att fler kan läsa min roman, och förhoppningsvis tycka om den. För de ’stora’ författarna är det alltid en del av utgivningen, men för ’små’ författare som jag, är det en sällsynt och stor händelse.”

Ha en god lyssning!
Stina Nilsson Bassell

Stina Nilsson Bassell: Om mig & boken

3 reaktioner på ”Stina Nilsson Bassell: Om mig & boken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s