Intervju med Roslund & Hellström

roslund-hellstrom-2012-1(1)
Foto: Peter Knutson

Vi på Storytel har ställt lite frågorna till författarna bakom storsnackisen Tre minuter, en fristående uppföljare på succéboken Tre sekunder!

1. Nästa del i serien om Ewert Grens har verkligen varit efterlängtad och det är så kul att den äntligen är här! Hur har arbetet med Tre minuter varit?

Roslund & Hellström: Tusen tack! Vissa böcker sliter man mycket med, andra liksom skriver sig själva. Den här boken har haft båda dessa ansikten. Eftersom vi alltid har hälften sanning i botten på våra i övrigt påhittade historier, och då arbetar hårt för att få tag på kloka människor som kan visa oss den sanningen, få dem att lita på oss, var det här ett arbete som egentligen pågick i flera år. Den delen var med andra ord tuff – men i sanning värd tiden och energin. Däremot den andra delen, storyn, karaktärerna, dansade sådär enkelt som det ibland bara gör. Att åter träffa kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann och hans familj – Zofia och Hugo och Rasmus – och låta deras vägar korsas än en gång, var som att träffa gamla vänner. Och den här gången bjöd de in oss till vårt största och mest spännande äventyr hittills!

2. Hur kopplas Tre minuter samman med succén Tre sekunder?

Roslund & Hellström: Vi låter för första gången en huvudkaraktär från också den onda sidan, den svarta sidan, sidan som begår brott, komma tillbaka. Det visade ju sig att Piet 01230Hoffmann från Tre sekunder, en av världens skickligaste infiltratörer, fortfarande var på flykt – i Sydamerika med sin familj. Han var perfekt, han blev vår romanbiljett in i brottslighetens hjärta, där allt börjar – han blev den som kan ta läsaren i handen till spänningen och insikten.

3. På vilka sätt har huvudkaraktären Ewert Grens förändrats genom böckerna? Kommer vi känna igenom honom?

Roslund & Hellström: Ewert Grens förblir Ewert Grens. På gott och ont. Men – han har ju sakta förändrats i de två senaste böckerna. Eftersom hans fru dog i Flickan under gatan, och han i boken Tre sekunder använde hela historiens 592 sidor för att våga gå till hennes grav och säga adjö, måste han förändras i Två Soldater och lite till nu i Tre minuterTre minuter. Han kan inte längre hålla sig fast i det förflutna, i den här boken springer han till och med hem till Sveavägen och upp på vinden och hämtar sin gamla bruna resväska med Eiffeltornet ditklistrat i ena hörnet, åker på sin chefs uppmaning till Sydamerika, sedan till USA och Washington, innan han kommer hem igen för att som vanligt slåss lite med åklagare Lars Ågestam och arbeta sida vid sida med Mariana och Sven på Citypolisen. Han hinner till och med slå fast att kaffet i Colombia och på flygplatsen i Washington nästan är lika gott som det i maskinen som står i korridoren på polishuset Kronoberg.

4. Det här med att skriva tillsammans är inte alltid en dans på rosor. Det måste ju finnas tillfällen där ni inte är överens; hur löser ni sådant?

Roslund & Hellström: Vi har slutat skrika på varandra, det hjälper ju ändå inte. Så vi har skapat några grundregler, där kanske den allra viktigaste är att aldrig aldrig aldrig – hur förbannade och irriterade vi än må ha varit under dagen – skiljas som ovänner innan vi går hem. Det får ta den tid det tar att bli sams.34650

5. Hur ser researcharbetet ut?

Roslund & Hellström: Den här gången handlade det om att knyta kontakter längst in i drogtillverkningens hjärta – och när Anders (Roslund) åkte till Sydamerika med ett par guider han litade på, och som var eller hade varit en del av det här brottsliga hjärtat, var det nog den största utmaningen hittills i författarskapet. Att inte kunna tolka eller kontrollera omständigheter i en verklighet där penningen alltid är större än livet.

6. Även om vi är spända på att ta oss an Tre minuter så undrar nog alla: Kommer det fler böcker?

Roslund & Hellström: Kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann kommer garanterat tillbaka!

Tack!

Intervju med Roslund & Hellström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s