Intervju med Anna Laestadius Larsson!

annalaestadiuslarsson-2013-2.png
Foto: Peter Knutson

1). Din serie är en trilogi som utspelar sig under slutet av 1700-talet. Kan du berätta lite om serien?
Den handlar om Charlotta som var den yngsta kungliga bruden i modern svensk historia, bara 15 år, när hon giftes bort med Gustav III:s bror hertig Karl, hennes älskade väninna Sophie von Fersen och den fattiga tjänsteflickan Johanna, ”Pottungen”. Deras liv går in och ut ur varandras och läsarna får följa dem från ungdomen och framåt. Allt berättas ur kvinnornas perspektiv och handlingen utspelar sig under några händelserika decennier i Sveriges historia.

2). Hur kommer det sig att du valt att skriva historiska romaner? Och om just den här perioden?
Jag har alltid älskat historia. Det var mitt favoritämne i skolan och jag har pluggat både det och idéhistoria på universitet en gång i tiden. 1700-talet blev jag passionerat förälskad i när jag var nio år och på semester i Paris med min familj. Jag samlade på souvernirdockor och fick en som föreställde Marie-Antoinette. Mamma och pappa berättade att hon var en vacker drottning som blev halshuggen av folket och sedan var det kört. När vi kom hem sprang jag till biblioteket och lånade böcker om henne. Och jag ritade hundratals ”krinolinkvinnor” (idag vet jag att de platta, breda kjolarna heter styvkjol eller panier, men det visste jag inte då) som barn.
40537
Idén till romanerna fick jag på Drottningholms slott när jag plötsligt stod öga mot öga med porträttet av den 15-åriga Hedvig Elisabeth Charlotta. Vi fick kontakt genom århundradena, jag kände att det var hon och jag och på den vägen är det, hon blev en av mina tre huvudpersoner och den som handlingen i den första boken – Barnbruden– kretsar kring.

3). Hur mycket research och faktaarbete ligger bakom?
Väldigt mycket. Jag började researcha 2006 och den första boken, Barnbruden, var färdigskriven på våren 2013. Jag har plöjt hyllmeter av avhandlingar, biografier, brevsamlingar och dräktböcker. Och så Hedvig Elisabeth Charlottas dagböcker så klart, hon skrev varje månad 1775-1817. Och jag har besökt de flesta av miljöerna. Det har varit fantastiskt roligt, som gammal journalist älskar jag ju research! Jag har läst och lärt mig oerhört mycket, o40997ch har sedan tillåtit mig författarens frihet i skrivprocessen.

4). Du har ett stort intresse för kvinnan i historien och kvinnans roll i samhället; vad vill du att dina böcker ska förmedla? Hur tycker du att synen på jämställdhet har förändrats genom tiderna?
Ja, jag har en mission: Att lyfta fram kvinnors liv och erfarenheter ur vår mansdominerade historieskrivning. Men först och främst vill jag såklart bjuda på en bra berättelse, jag älskar själv böcker som sveper i väg mig till en annan tid och ett annat rum, som får mig att glömma nuet.

Man kan säga att den moderna diskussionen om jämställdhet mellan könen föddes på 1700-talet med författare som Mary Wollstonecraft och Olympe de Gouges, som oberoende av varandra skrev var sitt manifest om kvinnans rättigheter. När jag läste 40998Wollstonecrafts Till försvar för kvinnans rättigheter kände jag igen många av dagens frågor. Men det finns en stor skillnad om man jämför då och nu. På den tiden hade kvinnor få formella rättigheter. Idag är män och kvinnor lika inför lagen, men många orättvisor lever kvar som strukturell diskriminering. Som snopp- och snipplöner till exempel.

5). Vem inspirerar dig? Vad läser du själv för böcker?
Jag har inte någon stor idol. Jo, det skulle vara Zlatan då (själv spelar jag fotboll hellre än bra i författarlandslaget). Men jag bär alltid runt på en bok; i soffan, på toaletten och på bussen. Jag läser det mesta och tycker att det är kul att hänga med i nyutgiven litteratur. Senaste böckerna som jag verkligen gillat är Simma med de drunknade av Lars Mytting och Körsbärslandet av Dörte Hansen. Och när man skriver historiska romaner som jag är det svårt att bortse från Hilary Mantel. Hennes A greater place of safety om franska revolutionen – som nu har börjat släppas som trilogi i Sverige, den första delen heter Frihet – är helt suverän.

Tack Anna!

Intervju med Anna Laestadius Larsson!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s