Sekten som återuppstod!

Mariette03
Foto: Patrik Ljungman

I dag släpps Sekten som Återuppstod, andra delen i min trilogi om sekten på Dimön så jag tycker det är passande att jag skriver lite om bakgrunden till böckerna. Jag var själv sektmedlem i 25 år. De sista åren var vi fångar bakom ett elstängsel och det fanns vakter överallt. Vi levde ett fullständigt kaotiskt liv. Med nöd och näppe lyckades jag fly i mars 2004, på ett sätt som på många sätt liknar Sofias berättelse i den första boken, Sekten på Dimön.

När jag först kom ut ville jag lägga allt bakom mig och skapa ett nytt liv. Men jag plågades av mardrömmar så starka att de gav mig panikångest. I den vevan pratade jag med en journalist från USA som övertygade mig att det var min plikt att tala ut. Det var så idén till böckerna föddes. Att skriva en roman i sektmiljö där jag använde mina erfarenheter. Varför en roman? Jag ville nå så många som möjligt och varna för sekter, och helst ungdomar. En vecka efter att jag börjar skriva upphörde mardrömmarna. De kom aldrig tillbaka.

En del läsare (ytterst få) kommenterar på mina böcker så här: ”Det skulle aldrig hända mig. ”Eller ”Överdriver du inte?”. Därför måste jag klarlägga att det som händer i mina böcker hände på riktigt. Förutom sektledarens något perversa läggning är alla händelser inspirerade av verkliga händelser. Ofta var det som gjordes mot oss mycket värre och jag klarade helt enkelt inte av att skriva om det. Det skulle bli osmakligt. Visst skrev jag böckerna för att underhålla, men jag blir lite besviken när folk tror jag överdriver. Så här är det:42512

* Saker som dessa hände.
* På en plats, långt borta från civilisationens surrande och brummande gick det till så här.
* Liknande övergrepp och värre utspelade sig.
* Människor och barn levde sådana här liv.
* De är därför jag har skrivit böckerna.

Jag har inte för avsikt att övertyga läsare att de också skulle kunna trilla dit. Det som är viktigt är att sådana här saker händer. Sektmentalitet finns överallt i samhället. I mobbningssituationer, misshandelsrelationer, kriminella gäng och i företag där chefen använder härskarmetoder. Och i en hel nation som Nordkorea. Jag tror att det enda sättet att komma till rätta med det är att skriva och prata om det.

Jag hoppas att ni kommer att gilla Sekten som Återuppstod. Och kom ihåg när ni läser: Saker som det som utspelar sig i boken hände. På riktigt.

//Mariette

Sekten som återuppstod!

En reaktion på ”Sekten som återuppstod!

  1. Angelica skriver:

    Hemskt det du måste ha varit med om. Och hur lätt det ändå verkar vara att bli fast och lika svårt det verkar att vara ta sig ur. Har sträck lyssnat på böckerna på några dagar nu

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s