Legenden om Ljusets rike: Sista serien om Isfolket

juliad_blogg
Du har varit på omslagen på alla Sandemos ljudböcker men till serien Legenden om Ljusets rike är du spritt språngande på bilderna. Hur var det att fota dom?

Läskigt! Det var ju inte så att jag ville exponera mig för sakens skull men vi hade faktiskt pratat om att visa hud på omslagen ända sen första boken. Sandemoböckerna handlar mycket om kvinnor, det kvinnliga och det nakna och i just Ljusets rike så förekommer stammar som lever nakna, det kändes ganska naturligt. Att ta bilderna så här var ett beslut vi tog gemensamt och jag kände mig helt trygg med fotografen och teamet. Sen var jag ju inte spritt språngande naken heller men det syns inte på omslagsbilderna. IMG_2118

Vad har varit det roligaste med Sandemo-böckerna?
Att lära sig Sandemos språk, hon har ett alldeles eget sätt att uttrycka sig tycker jag. Fortfarande efter 60 böcker överraskas jag av nya aspekter i hennes berättelser.

Med just Ljusets rike så tror jag att den skrevs före sin tid, hade den kommit idag när varenda människa är van vid den formen av världsbyggen som fantasy innebär tror jag att den hade fått ett mycket större genomslag och blivit minst lika stor som Sagan om Isfolket blev. Den känns väldigt kittlande och modern faktiskt. Häxmästaren är Margit Sandemos egen favorit men jag gillar Ljusets rike bättre.

Har du fått någon favoritkaraktär?
Jag gillar hela kompisgänget i Ljusets rike. Isfolket är väldigt karaktärsdrivet, Ljusets rike är mer situationsdrivet, vilket är omväxlande och roligt att läsa in.

En favorit jag har nu är Indra av Isfolket. Hon är så cool, lite lat och nonchalant. Väldigt snygg, gott självförtroende och en varm personlighet, hon bara skrattar åt allt som är lite krångligt. Annars blir jag ofta förtjust i de lite jobbigare karaktärerna, till exempel Bodil som inte är någon hjältinna direkt, men kul!

Hur skulle du jämföra Ljusets rike med Sagan om isfolket och Häxmästaren?
Isfolket-böckerna är ju helt underbara, nästan allihop. Häxmästaren upplevde jag som mörkare och mer hiIMG_2151storiskt informativ. Men jag tycker att Ljusets rike knyter ihop allting och skapar nya äventyr, den är mer fantasirik och spännande, verkligen väl värd att vänta på!

Har du lyssnat något på inläsningarna själv?
Bara små bitar när jag läser in korr, jag blir så trött på min egen röst!

Lyssnar du på andras inläsningar?
Innan jag själv började läsa in lyssnade jag mycket men jag har blivit helt yrkesskadad nu, jag fastnar i hur ord uttalas, intonation och meningsuppbyggnad. Det är tråkigt men mina barn lyssnar mycket på ljudböcker så jag får höra av dom vad som är bra.

Hur har det här projektet varit och hur känns det nu när resan med Margits fantastiska berättelser om Isfolket börja närma sig slutet?
Det var varit jätteroligt att läsa in, men också slitigt. Tack vare att det varit så uppskattat har jag pressat mig att leverera snabbt och bra och det har ju ibland kostat på förstås. Jag har levt med Sandemos böcker i tre år nu och det känns ju obegripligt att det ska ta slut. Men jag är kanske mest tacksam över att få vara med i Sandemos community, det finns så många fantastiska människor som är engagerade i Margits böcker, jag hade inte hittat till dem om jag inte fått läsa in de här serierna!

sandemo
Omslagbilderna på Julia Dufvenius är tagna av fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

Legenden om Ljusets rike: Sista serien om Isfolket

5 reaktioner på ”Legenden om Ljusets rike: Sista serien om Isfolket

  1. Hej! Bra fråga! I nuläget har vi inget släppdatum. Så fort vi har ett officiellt datum för nästa släpp hamnar de titlarna under ”Kommande böcker” på hemsidan. Allt gott, Michelle

   Gilla

 1. Linda skriver:

  Hej..

  Jag lyssnar just nu på Sagan Om Isfolket.. en underbar serie. Jag är i stora hela nöjd med inläsningen även om jag upplevt vissa felläsningar.

  Bland annat nu i senaste boken jag lyssnar på.. Bok nr 44, den onda dagen. 9 minuter och 31-32 sekunder in i boken så läser Julia fel, hon läser, Tengel den onde istället för Tengel den gode som skulle vara det rätta.

  Det tycker jag är väldigt trist,, borde inte böckerna lyssnas igenom ordentligt? Jag känner oxå att om man läser fel på så vis där det är så uppenbart så borde man väl göra om och läsa rätt?

  Det är i flera böcker jag upplevt att hon läst fel men inte så uppenbart som i detta läge.

  Hur kan detta komma sej?

  Mvh Linda

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s