En chockerande historia som gjord för ljudbok

LisaBjurwald_Foto_Martin Brunn
Foto: Martin Brunn

Storyn i Tills bara aska återstår kom till mig långt innan huvudkaraktärerna föddes. Kanske är det inte förvånande att det var i rollen som journalist jag stötte på den chockerande berättelse som boken är uppbyggd kring. Men det är inte lika vanligt att man som reporter väljer thrillerformatet. Snarare brukar den undersökande journalistiken resultera i reportageböcker. Så har också min karriär sett ut, med böcker som Europas skam – Rasister på frammarsch (Natur & Kultur, 2011) i bagaget.

Den här gången förstod jag efter en del harvande att fiktion var min enda möjlighet att göra berättelsen rättvisa. ”Truth is stranger than fiction”, heter det på engelska när verkligheten överträffar dikten, och så är verkligen fallet här. Mer än så vågar jag inte avslöja. Men låt mig inte sticka under stol med att jag har en dold (nåja, inte längre) agenda med Tills bara aska återstår.

Under mina 20 år som journalist har jag drivits av att sätta ljuset på missförhållanden och orättvisor, stora som små. Från samhällsplågor som rasism och sexism till oetiska medier och trollen i våra kommentarsfält.39663

Nu hoppas jag kunna belysa ett ämne som driver till och med härdade poliser till tårar – men som de allra flesta av oss är ovetande om.

Det är en ynnest att skådespelerskan och lyssnarfavoriten Katarina Ewerlöf läst in Tills bara aska återstår för Word Audio Publishing. Med dystopiska miljöer, krypande stämning och – som kontrast – rapp dialog är Tills bara aska återstår som gjord för att förvandlas till ljudbok. Och fler böcker med min huvudkaraktär Rebecka Born blir det garanterat. Världen lider inte brist på problem för henne att ta sig an – med ganska okonventionella metoder …

Trevlig, eller snarare ryslig, lyssning!
//Lisa Bjurwald

En chockerande historia som gjord för ljudbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s