Katerina Janouch – Om sex i böcker!

katerina-janouch-2013-1
Foto: Thron Ullberg

Är det inte svårt att skriva erotik, är en vanlig fråga jag brukar få. Många författare vittnar om hur besvärligt det är att skildra den mest intima akt mellan människor, helst vill de bara krypa in i sängkammaren (eller var de nu tar vägen) och stänga dörren om sig i den litterära skildringen, för att bara förbigå den sexuella akten med tystnad, där läsaren själv får fylla i med sin egen fantasi. Dock har det hänt en del sista åren, numera får läsaren följa med långt in bortom den stängda dörren, och det är jag väldigt förtjust i. Till skillnad från många andra gillar jag att beskriva sexet, alla dess vinklar, välljud och vätskor. Inte bara det romantiska och översvallande utan också det djuriska, det hungriga, det inte alltid snygga. För vad det är det som trollbinder så i sexualiteten? Är det den otyglade lusten, kroppens begär, att vi är beredda att gå mycket långt för att få det vi längtar efter? Eller är det mixen mellan det vackra och det fula, det sköra och det starka, det rena och det smutsiga? Nakenheten, den vi alla föds i och dör i, där både våra skavanker och våra styrkor blottläggs? Att vi alla är så lika fast vi tror att vi är så originella?

Att skriva om sex är inte svårt.
Att läsa in sina egna sexskildringar däremot, är något annat. I ljudböckerna kan du höra resultatet – jag hoppas jag sätter igång dig på ett bra sätt!

Jag började skriva om Rosanna en eftermiddag på sensommaren, plötsligt kom hon till mig, satte sig vid det stora träbordet och såg på mig med sina stora ögon. ”Jag vill att du berättar om min resa” viskade hon och lät så övertygande att jag var tvungen att ta fram min dator och öppna ett nytt dokument. Den första boken skulle heta ”Hudhunger”, det visste jag direkt. Del två – ”Nakenlek”. Och sedan den sista, avslutande (men kanske inte ett definitivt slut!): ”Kysstäckt”. Titlarna kommer så lätt, fråga inte varför, de bara finns där, som om de stått och väntat på sin tur och när tiden är mogen trillar de ner som mogna äpplen från en dignande gren. Hudhunger, så klart. En hud hungrig på beröring, en hud törstig efter kontakt. Alla människor behöver denna närhet, den gör oss friskare, gladare, skapar ett påslag av måbra-hormonet oxytocin. Huden är en karta på vilken fingertoppar ska vandra. Och min Rosanna är hungrig, hon vill ha mycket, vill ha hela sin hud berörd och smekt. Om jag ska vara flummig kan jag säga att det finns ett annat universum, eller dimension, där alla mina karaktärer bor, för hur skulle jag annars kunna se dem så tydligt framför mig och veta hur deras hus ser ut, hur de tänker, och inte minst, hur de ligger?

Jag ser Rosannas kök framför mig, ett stort härligt kök med svartvitrutigt golv, jag har alltid älskat svartvitrutiga köksgolv, och på detta golv ett par solbrända mansfötter. Snygga fötter. Sådana som man faktiskt kan stå och titta på en bra stund (inte bara vända bort blicken och tänka, kan inte karln ta på sig ett par strumpor och skor, tack). Rosannas blick kryper uppåt och hon blir betagen mer och mer, det här är inte vad hon räknat med, inte vad hon varit förberedd på, men i samma stund hon får syn på Samuel så förändras hennes liv, hon slungas ur sin invanda bana och ingenting mer blir sig likt. Rosanna lider inte bara av skrivkramp, hon är också fast i någon slags livskramp som hon inte kommer ur, men tänk vad ett par nakna fötter på ett köksgolv kan göra! Ibland behöver man en sådan knuff, och Rosanna får en rejäl smäll. Men hon ångrar ingenting. Hur ska hon kunna ångra att hon äntligen blivit väckt till livet?

katerinajanouch_banner
I de här tre korta romanerna (korta är de, men du får mycket sex för pengarna som jag brukar säga) möter du förutom Rosanna också hennes man Nathan, väninnan Gilda (som arrangerar Fittsalonger där Fittan äntligen ska bli fri), Samuel Befriaren och Mariano, mannen som säljer sin kropp. Följ med Rosanna och de andra på en erotisk upptäcktsfärd bland fotfetischister, swingers och eskorter, och fundera över frågan vad kärlekslivet egentligen går ut på? Kanske får Rosanna (och Gilda) inte ihop det ändå. Kanske går ekvationen inte att lösa. Och nej, de lever nog inte lyckliga i alla sina dagar. Men de ligger massor, har roligt och befriar sig från konventioner så gott det går.

//KATERINA JANOUCH

Nu har du chansen att ställa frågor till Katerina Janouch! Skicka din fråga innan den 7 oktober till tavling@storytel.se (och skriv ”Katerina Janouch” i ämnesraden) så kanske det blir just din fråga som Katerina svarar på den 14 oktober!

Katerina Janouch – Om sex i böcker!

2 reaktioner på ”Katerina Janouch – Om sex i böcker!

  1. Katrine Hamori skriver:

    När jag läser erotiska scener störs jag ofta av de ljud som författaren försöker beskriva. Det blir alldeles för många suck, stön, hörbara andetag, vällustskrik . . . nu har jag ju inte läst Katerina Js erotiska böcker än, men hoppas ljuden är bättre återgivna av henne. Är inte det där med ljuden det som är svårast? Ljud kan ju vara såväl upphetsande som avtändande.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s