Åsa Bonelli gästbloggar!

bonellistorytel
Foto: Dag Öhrlund

Jag är en enda stor författarklyscha. Titlar, historier och karaktärer bara kommer till mig. Helt utan ansträngning. Eller? Nej, riktigt så är det förstås inte. Alla de tre nödvändiga ingredienserna som tillsammans skapar en historia triggas alltid igång av något. Det kan vara av ett samtal, en film, ett citat eller en person på tunnelbanan som fångar mitt intresse. Och det får fantasins kugghjul att börja mala. De tuggar och tuggar. Bearbetar och utformar. Lägger till och förkastar. Och det var precis så när handlingen, i vad som så småningom kom till att bli min debutroman Stanna innan du går, tog klivet fram i ljuset.

Ett kärlekspar framför mig på en gata i ett varmt land. Hand i hand. Hon – ung. Han – väldigt mycket äldre. Ingen höjde så mycket som på ett ögonbryn. Kugghjulen gnisslade till och fick fart. Vad skulle hända om jag använde samma scenario, men placerade den istället hemma i Sverige? Och gjorde tvärtom med karaktärerna där kvinnan var den äldre och mannen den yngre. Skulle omgivningen vara lika förlåtande som den som omgav mig i just det ögonblicket? Tanken gjorde mig nyfiken och jag var otålig att få sätta mig framför datorn för att utforska det vidare. Det var så jag fick lära känna Malin, Gustav, Sussi, Herman och Carmencita. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att så 46309många skulle komma till att älska karaktärerna som levde, andades, grät, skrattade, bråkade och älskade ute på skärgårdsön Möja som riktiga människor av kött och blod. Vissa av läsarna hejade på den trassliga kärleken och vissa fördömde den med irritation. Men det fanns en gemensam nämnare mellan de olika åsikterna – alla ropade efter att få veta mer och hade svårt att säga farväl till den tilltufsade Malin, den ibland vresige Herman med det stora hjärtat och Carmencita som oroade sig på tok för mycket. På nytt började kugghjulen jobba och efter en del bollande fram och tillbaka med en vän tog en ny handling form. Och i september i år släpptes Vid ögonblickets slut som tar med läsarna på ett nytt äventyr och låter dem få fortsätta ta del av deras livsresa.

Mitt mål med romanerna var att alla som älskar att läsa ska ha möjlighet att få ta del av dem oavsett vilken plattform de föredrar. Så när tillfället presenterade sig att få göra ljudböcker av de båda romanerna, visste min glädje inga gränser. Olika format till olika läsare. Fler och fler lyssnar idag på en ljudbok under tiden som de lagar mat, åker bil, slappar i hängmattan eller helt enkelt bara vill undkomma verkligheten för ett ögonblick. Och det är precis där mina historier passar så bra. Så med det lämnar jag dig med tre saker. Slappna av, dras med i historien som kommer att få dig känna den salta doften av hav och solvarma klipphällar, men framför allt – tillåt dig att få bli underhållen för en så lång stund som du själv bestämmer.

Jag lovar att det kommer vara värt det.
//Åsa Bonelli

Åsa Bonelli gästbloggar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s