”Den nya människan”

boelbermann_mg_0356
Foto: Johan Wistbacka

Är du redo att lyssna på en mörk spänningsroman i en väldigt nära framtid? Min roman ”Den nya människan” finns nu som ljudbok.

Plötsligt slutar barn att födas och världen hamnar i chock, lamslagen över vad som sker. Men efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen. Men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De är introverta, leker inte och visar inga känslor. Huvudpersonen Rakel känner sig illa till mods i närheten av barnen, men distanserar sig från det som pågår i världen och fortsätter leva sitt liv oberörd. Tills den dag då ett vanligt barn attackeras och hon i panik dödar ett av de nya barnen … Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens.

Min dystopiska roman ”Den nya människan” utspelar sig i en nära framtid. Jag har alltid älskat den typen av dystopier som har en vardag som går att känna igen. Som handlar om vanliga människor som du och jag som går till jobbet, som har relationer och vänner och vardagliga liv trots att världen håller på att falla samman omkring dem.
42148
Idén med att det börjar födas barn som inte är som vanliga barn kom när jag blev sjuk under en roadtrip i Frankrike. Så mina vänner knölade in mig i bilen och där satt jag i baksätet i feberyra och så kom bara tanken – vad skulle hända om barn inte var som vi förväntar oss? Jag började fundera över hur samhället skulle reagera om alla barn som föddes var omänskliga. Inte omänskliga på det sättet att de är monster. Utan snarare om barn inte var lekfulla, impulsiva och högljudda. Utan tysta, stillsamma och inte visade känslor. Om föräldrarna aldrig fick någon form av kärlek i gensvar från barnen och hur de skulle reagera. Jag tror att det är omöjligt att inte älska sitt barn. Även om det barnet skulle vara inkapabelt att ge kärlek tillbaka.

De nya barn som figurerar i min bok är väldigt annorlunda – och avsevärt mycket mer skrämmande – jämfört med hur barn brukar vara. Folk brukar säga att barnen är vår framtid. Om det slutar födas barn eller om barnen är annorlunda så förändras vår framtid. Alla vet hur barn är och vi förknippar dem med något fint, naivt och oskuldsfullt. Då krävs det väldigt små medel för att få barnen att kännas främmande och hotfulla.

Målet med boken är att du ska få en spännande upplevelse och sitta med andan i halsen och följa Rakels resa. Det är en kort, intensiv bok som jag hoppas drar in dig som lyssnare och inte släpper taget förrän i slutet. Men med boken hoppas jag också väcka funderingar i dig över vad som egentligen är mänskligt beteende. En skildring av vad vi är beredda att göra för att överleva när vi känner oss hotade. Jag tror inte att mänskligheten är ond. Men jag är övertygad om att människor kan gå långt i sitt agerande för att bevara det vi har. För att slippa se saker som gör ont. För att skydda det vi håller kärt. ”Den nya människan” kan läsas som en berättelse om rädsla för det vi inte helt kan förstå.

Med ”Den nya människan” har jag skrivit en dystopisk roman om mänsklighetens undergång och det låter väldigt dramatiskt. Men boken utspelar sig i en så pass nära framtid att alla kan känna igen sig i den och skrämmas av det som sker.

//Boel Bermann

”Den nya människan”

Kommentera