Rosmåne – Recept !!

julkalendern_ta%cc%8arta_01
Vet du inte vad du ska bjuda på för efterrätt på julafton? Inga problem, Rosmåne blir perfekt! Om du lyssnar på Storytel Originals ljudkalender Westins bageri & kafé så vet du exakt vad detta är för bakverk. Vi kan alla på Storytelkontoret intyga att detta är en smakupplevelse du inte vill vara utan.

Rosmåne är en kaka som är gjort på ett recept framtaget av konditorn Mette Wall, hon gav även kakan det fina namnet. Receptet gjordes speciellt för Storytel Originals ljudkalender (Hur coolt är inte det?) och kakan smakar som sagt gudomligt!

Ingredienser
Deg 1.
1 vaniljstång (frön)
125 g socker
250 g rumstempererat smör
125 g florsocker
150 g rumstempererade hela ägg
100 g rumstempererade äggula
190 g vetemjöl
65 g Maizena
1 tsk kardemumma kärnor
1 tsk rosenvatten
finrivet skal och saft från 1/2 apelsin

Deg 2.
125 g mandelmassa
85 g socker
50 g rumstempereat smör
75 g rumstempererade ägg

Glasyr
150 g florsocker
1 tsk rosenvatten
lite vatten
granatäpplekärnor och hackade pistagenötter till dekoration

Så här gör du:
Deg 1.
1). Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med baksidan av kniven. Blanda ut med lite av
strösockret så fröna separeras.
2). Rör ihop smör, socker, florsocker och vaniljsockret tills det blir luftigt. Tillsätt ägg och äggula lite i taget under sakta omrörning tills allt är en homogen smet. Blanda mjöl och maizena, sikta ner i smeten och blanda försiktigt tillsammans med kardemumma, rosenvatten, apelsinskal och apelsinsaft.

Deg 2.
3). Riv mandelmassan och blanda ihop med sockret i en skål, det går bra för hand. Klicka i lite smör i taget, ha till sist i äggen, ett i taget.
4). Vänd försiktigt ihop deg 1 med deg 2. Smörj och sockra en springform, 24 cm i omkrets.
5). Baka på 180°C i 50-60 min. Kakan ska bli gyllene på ytan och släppa från kanten, känn efter med en sticka om den är klar i mitten. Låt kakan svalna helt innan glasyren rörs ihop och stryks ut. Glasyren ska vara lagom tjock, den ska gå att stryka ut utan att vara för rinnig.

Dekorera med grovt hackade pistagenötter och granatäpplekärnor.

Lycka till!

Rosmåne – Recept !!

En reaktion på ”Rosmåne – Recept !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s