Konsten att göra intryck!

angelaahola
Foto: Peter Knutson

Sängkammarblick, badrumsselfie eller i en lerig sjö med en nyfångad fisk

Ja, vi pratar profilbilder.

Lunchade häromdagen med en vän som nyligen börjat nätdejta. Vi kom in på detta med nätdejting och profilbilder. Vännen öppnade dejtingappen Tinder och vi började bläddra. Utan ett uns av tvekan fick killarna ett ’ja’ eller ett ’nej’. Domarna som föll baserades på profilbilderna, och enkom på profilbilderna. Inte en enda gång fick deras korta textbeskrivning en chans att påverka.

Själv spenderade jag mina gymnasieår i en utpräglad överklasskola. Spelade samtidigt i ett dödsmetallband och såg förmodligen ut så som du gissningsvis tänker dig. Avvek med andra ord radikalt från övriga elever som hade precis de rätta märkena på sina kläder och föräldrar med fina jobb. Var samtidigt ambitiös och intresserad av skolan. Hur orättvist det än kan kännas så hade nog mitt utseende, hur jag fysiskt valde att ’presentera mig’ för omvärlden, ändå en inverkan på mina betyg.

Varför kan man ju fråga sig? Jo, forskning visar att vi människor tenderar dessvärre inte att bedömas utifrån de vi är. Utan utifrån hur så som andra uppfattar oss. Senare skulle min egen forskning även visa att till och med yrkesverksamma domare och nämndemän påverkas av de första intryck en misstänkt gör på dem.

Vi vet dock att idag sker det första mötet inte alls alltid IRL, utan alltsom oftast över nätet – på LinkedIn, via företagshemsidor och dejtingsajter.

bokomslag_angelaahola
Finns som ljudbok!

Men vad är det som avgör hur andra uppfattar oss där – på nätet? Till att börja med, de psykologiska mekanismerna är desamma. Vi frågar oss om vi kan lita på dig. Är du snäll, godhjärtad och om din kompetens/kapacitet är hög eller låg. Vi försöker alltså läsa av samma egenskaper oavsett hur vi ses. Och oavsett vad det än är för ’information’ vi har till hands om varandra. Detta fenomen har benämnts av forskare som ’thin slices of behavior’ och innebär i korthet att vad det än är andra får veta om oss kommer de att använda det som ett underlag för att dra sina slutsatser om hela vår personlighet – det kan vara så lite som ett visitkort, vår titel, eller en profilbild.

Så idag, för att lyckas med vår karriär eller med dejtande, behöver vi även bemästra konsten att göra intryck på nätet. Här kommer fem tips på vägen med fokus på fotot.

  • Ha koll. Var medveten om att bilden är viktig. Människan är i hög grad visuell.
  • Sammanhanget. Din bästa Tinder-bild är nödvändigtvis inte densamma som på LinkedIn där fokus ligger på karriär och kompetens.
  • Vilken bild av dig vill du förmedla? Bilden av en attraktiv person, en kompetent yrkesmänniska eller något annat? Använd din bild till att förmedla det du vill ha. På företagshemsidor och karriärbetonade sociala medier ger en professionell bild – kanske till och med tagen i fotostudio – ett kompetent och seriöst intryck.
  • Associationerna: Haloeffekten gör att även miljön där bilden är tagen påverkar andras bedömning av oss. Står vi på en bergstopp jämfört med mitt i stadsvimlet förmedlas olika bilder av oss. Bilden kan även vara tagen mitt i en aktivitet – när vi föreläser, står bredvid motorcykeln, gör en kul grimas utklädda på en maskerad eller sitter på vårt kontor. ’Imbibing idiot bias’ beskriver, till exempel, hur någonting så harmlöst som ett glas öl eller vin gör att andra uppfattar oss som mindre intelligenta.
  • Stylingen. Är du klädd formellt eller ickeformellt? Ljusa eller mörka kläder? Har du utsläppt hår, uppsatt, är sminkad, bär glasögon eller kanske till och med solglasögon så kommer det att påverka hur andra uppfattar dig.
Stort lycka till!

PS. Om du tycker att detta ämne är lika fascinerande som jag kan du läsa mer om detta i min bok ’Konsten att göra intryck’ och du får mer än gärna ladda ner vår nya innovation – appen Tosify – som hjälper dig ta reda på exakt vilka signaler din profilbild sänder.

//Angela Ahola
Fil. Dr. Psykologi

Konsten att göra intryck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s