Cilla & Rolf Börjlind gästbloggar!

url
Foto: Thron Ullberg

Snart är det jul igen!
Vår fjärde bok ”Sov du lilla videung” har funnits ute sedan augusti, vilket känns fantastiskt, eftersom vi förra året vid den här tiden inte kommit så långt med historien som vi hoppats och var tämligen stressade vid juletid. Faktum är att historien lossnade först efter nyår, på en varmare plats. Men i år har vi det lättare för nu är vi tillbaka i manusskrivande igen. Bok nummer två ”Den tredje rösten” ska bli TV-serie, men i rutan under namnet ”Springfloden II”.

Att skriva manus på en bok är inte alltid det lättaste, det innebär ofta ett mer eller mindre slaktande av boken, vilket inte alltid uppskattas av upphovsmännen. I det här fallet är det lite lättare, eftersom vi har ett hyfsat bra förhållande till författarna 🙂 och för att vi har, precis som med TV-serien ”Springfloden”, tio avsnitt på oss att berätta historien. Detta gör att vi inte behöver plocka bort så mycket av innehållet utan snarare lägga till, frigöra oss från boken lite, färglägga och ändra. Med facit i hand från förra serien kan vi dessutom utöka vissa karaktärer lite mer. En av våra favoritkaraktärer Minken får t.ex. mer att göra i TV-serien än i boken, tack vare Johan Widerbergs smått geniala gestaltande av den balansmässigt ganska svåra rollen.
39994
Bok och film korsbefruktar varann. Kjell Bergkvist och Julia Ragnarsson är Tom Stilton och Olivia Rönning för oss numera, antingen vi skriver bok eller manus. Och Kjells otroliga engagemang när den stora flyktingströmmen kom förra hösten, inspirerade oss i arbetet att skriva ”Sov du lilla videung”.

Det är roligt och ganska lyxigt att få växelbruka mellan manus- och bokskrivande. Två skilda jobb, kul på olika sätt. När vi började skriva böcker tyckte vi att det var skönt att lämna film- och TV-branschen, få vara fria i fantasin och jobba själva utan inblandning av olika tyckare och styrda av en budget. Vi lockades av att det vi skrev var det som mötte läsaren. Punkt. Som manusförfattare är du den första länken i en lång kedja, får ofta stryka på foten med dina intentioner och ambitioner och är inte alltid nöjd med slutresultatet.

Men det händer. Och vi är ju obotliga optimister, och mer involverade än vanligt, så vi återvände till filmbranschen och skrev manus på vår första bok ”Springfloden”.

Och det hände! Vi blev mycket nöjda med resultatet och tyckte det var kul att jobba med alla dessa begåvade människor som var involverade, så kul att vi nu sitter här vid juletid igen, ännu mer peppade än förra gången. Med en palett av duktiga skådespelare framför oss som gör jobbet lättare.

Men sen blir det bok igen! PS: Vi har faktiskt även fått upp några adventsstjärnor och hört oss för om Minken kan ställa upp som tomte i år 🙂

//Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind gästbloggar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s