”Chanslös om hon hade velat döda mig”

forfattare_bengtalm
Foto: Bengt Alm

Antarktis iskalla vatten. Under ytan simmar en programledare, en kameraman och en aggressiv leopardsäl med sylvassa huggtänder. En vanlig dag på jobbet för säkerhetsdykaren, och numera författaren, Henrik Blanckert.

BBC:s naturprogramsavdelningen reste världen runt för att göra en dokumentärserie om världens farligaste djur. Ett av stoppen var Antarktis, där den skygga leopardsälen har sin hemvist, och TV-redaktionen blev överlyckliga när de fick kontakt med det vilda djuret. Under inspelningen började leopardsälshonan plötsligt göra utfall mot programledaren, och Henrik Blanckert fick gå emellan för att skydda:
– Jag hade bara ett kvastskaft att värja mig med. Vi hade varit chanslösa om hon hade bestämt sig för att döda oss. Jag ville avbryta, men visste hur besvikna tv-bolaget skulle bli, så det var bara att bita ihop, säger han.

Så länge han kan minnas har han känt sig dragen till utmaningar, vilket lett till att han haft några av världens farligaste jobb. Bland annat som säkerhetsexpert i Somalia och Afghanistan, där högsta prio var att skydda företagsledare mot självmordsbombare.
– Jag tänker inte på att det är farligt och jag gör som bäst ifrån mig i stressiga situationer. Det mesta går att lösa bara man behåller lugnet och behandlar alla med respekt, säger han.
47998.jpeg
Henrik Blanckert tar en klunk av kaffet, och berättar om senaste gången då pulsen gick i taket:
– Det var i morse när jag skulle få iväg barnen till skolan, det var rätt kaotiskt det också, säger han och ler brett.

Krigszoner och aggressiva undervattensdjur har för tillfället bytts ut mot pappaliv och författande. Hans debut, Kuriren, kom ut samtidigt som den första snön föll under 2016. Boken är en berättelse om en mans sista försök att bli en bättre pappa till sin son. Parallellt löper en nervkittlande historia om drivkrafterna bakom internationell terrorism.
– Boken handlar till stor del om varför vissa människor väljer att döda i religionens namn. Jag vill gärna nyansera debatten med min bok, och visa att allt inte är svart eller vitt, säger han.

Henrik Blanckert har hämtat mycket inspiration till Kuriren från sitt dramatiska yrkesliv, och många episoder är självupplevda.
– Nu har jag berättat min historia. Sen får folk dra sina egna slutsatser.

Kuriren är en spänningsroman där fiktion blandas med situationer ur verkligheten. Författaren bor utanför Stockholm med sin familj. Just nu jobbar han på uppföljaren till Kuriren.

//Henrik Blankert

”Chanslös om hon hade velat döda mig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s