Charlotta von Zweigbergk gästbloggar!

charlotta-von-zveigbergk-1
Foto: Jan-Åke Eriksson

Aldrig hade jag kunnat ana att Fattigfällan skulle dra igång så mycket. När förlaget frågade om jag ville skriva Beatas historia tänkte jag att det skulle bli en viktig – men tyvärr smal – bok. Nu när den varit ute några månader har den hunnit bli Augustnominerad, den har gått till tredje tryckningen och den efterfrågas överallt. Varje dag får jag mejl från människor som känner igen sig men också tackbrev från läsare som fått nya insikter och en ny förståelse.

Jag har förstått att Fattigfällan fyller ett tomrum, det finns helt enkelt för få berättelser om hur fattigdom drabbar rent praktiskt och känslomässigt. Rapporter och siffror finns, men hur ska de bli begripliga om det inte finns en mänsklig historia som visar exakt hur det känns att till exempel gå från normalinkomsttagare till att stå i Frälsningsarmens soppkö? Hur fungerar egentligen vårt skyddsnät när någon blir långvarigt sjuk? Inte alls, kanske är det därför boken beskrivs som en riktig rysare där tanken ”det kunde ha varit jag” är skräcken.
fattigfallan
Min önskan är att alla, verkligen alla – men kanske allra helst de som inte tror att Beatas historia rör dem – ska läsa Fattigfällan. Vi behöver klura ut en lösning, det är inte värdigt ett modernt samhälle att vi har ett enda Beata-öde.

//Charlotta von Zweigbergk

Charlotta von Zweigbergk gästbloggar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s