Så somnar barnen bäst!

Carl-Johan1.jpg
Foto: Sara Landstedt

Kan man kommunicera på ett sätt som gör att barn vill somna? För mig är svaret ja, det kan man. Som småbarnsförälder har du kanske hört talas om Elefanten som så gärna ville somna, eller Kaninen som så gärna ville somna? Det är sagor där jag försöker använda kommunikation på ett nytt sätt och som hjälper barn att slappna av när det är dags att sova och lättare kunna finna ro och somna.

Jag tänkte ge dig lite tips utifrån hur jag tänker, för att du lättare ska kunna få ditt barn att somna gott vid sovstund eller på kvällen. Som förälder är det dock du som känner ditt barn bäst så mina tips är generella och kan behöva anpassas för just ditt barn.

Mina bästa tips för att hjälpa ditt barn vid läggning:

  • Ett viktigt steg är att anpassa rutinerna efter vad som fungerar för just dit barn. Vissa vill ha en lampa tänd, vissa somnar bättre med lampan släckt. Vissa föräldrar läser någon annan bok innan mina sömnböcker, vissa går direkt på en av mina sömnböcker och barnet finner ro och somnar. Vissa föredrar böckerna som ljudbok och att mysa med barnet under tiden, eller bara låta barnet lyssna på en av mina ljudböcker så att det somnar själv på ett harmoniskt sätt.
  • Hjälp barnet att fokusera på att det snart är dags att gå och lägga sig, så att det inte kommer som en överraskning. Exempel på detta är att uttala: ”Jag ser att du börjar bli trött nu.”
  • Var konsekvent med att det snart är dags att somna. Om de till exempel ber om ett glas vatten, säg till dem när de dricker att det kommer att göra dem ännu tröttare och redo för att somna: “Ju mer vatten du dricker, desto tröttare blir du just nu.”
  • Förändra ditt beteende över tid för att gradvis lära barnet att så småningom kunna gå till sängs och somna själv. Mina böcker är enbart ett hjälpmedel för att lära barn att slappna av och kunna somna på egen hand.

Sov gott!
//Carl-Johan

sovbocker

Så somnar barnen bäst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s