Sleeping Giants – funkar en ljudbok med flera inläsare?

Sleeping Giants är något så ovanligt som en ljudbok med flera inläsare – nästan helt byggd på dialog. Klart vi var tvungna att kolla in!


Jill:
Blev positivt överraskad av att det funkar så bra att det är flera olika inläsare. Det är stundtals ganska så teatraliskt vilket känns som något som skulle kunna dra ner betyget, men jag tror istället att det höjer berättelsen för den här typen av bok och format. Man får nästan lite mer tilltro av det; det känns inte HELT orimligt eller otroligt, vilket alltid är ett gott betyg för mig när det gäller sci-fi. Är oväntat förtjust i upplägget och intervjuformatet!


Jenny Z:
Jag blev väldigt förtjust i den här boken. Känns lite som en radioteater, med flera inläsare, och det passar verkligen texten. Stundtals infann sig en lätt förvirring, en känsla av att ha missat något. Men så bidrar författaren en kort mening och lyckades med den lilla ledtråden ge mig en bredare förståelse för vad som nyss utspelat sig. Jag uppskattar verkligen den typen av berättande, där jag som läsare inte känner mig skriven på näsan. Det är som ett trassligt garnnystan som sakta men säkert nystas upp, och jag gillar att nysta.


Sandra:
Oftast ser jag ljudböcker som en chans att få händerna fria när jag konsumerar böcker. Så att jag kan röra på mig och ibland göra något annat samtidigt. Jag fäster mig sällan vid inläsare och har inget problem med att dra upp böcker på dubbel hastighet.
Men den här boken var något extra. Upplägget, där hela handlingen är berättad genom dialog, är som gjord att lyssna på. Ett perfekt läge att använda olika uppläsare för varje röst. Jag drog inte upp hastigheten alls, utan bara njöt av att lyssna.
Jag gillade att mysteriet sakta nystades upp utan att ge allt för många svar. Men det bästa var de härliga karaktärerna och deras utveckling.


Evelina:
Romanen är, bortsett från några få undantag, uppbyggd som en sammanställning av flera intervjuer som följer en kronologisk ordning. Detta upplägg fungerade enormt bra i ljudboksformat; oavsett vad som hände runt omkring mig lyckades jag ändå nästan alltid följa med i handlingen.

Med ett flertal röstskådespelare får även karaktärerna sina egna, distinkta personligheter. Deras meningsutbyten är snabba och underhållande. Det svåra uppdrag som de får i romanen svetsar de omaka personligheterna samman och man känner sig investerad i deras öden.

Mest medryckande av alla är den icke namngivna, kryptiska mannen som sköter de flesta intervjuer. Han lyckas med kall framtoning, torra kommentarer och sarkasm få in en stor mängd humor i romanen (främst på andras bekostnad).

Sleeping Giants är definitivt den bästa ljudboksupplevelsen jag har haft i år!


Bea:
Sleeping Giants är nog den berättelse som hittills gjort sig absolut bäst i ljudboksformat eftersom den berättas i form av intervjuer, loggar och anteckningar.
Konceptet kan sammanfattas i att delar av en gammal jätterobot hittas på spridda över hela jorden. Var kommer de ifrån och varför är de här? Det är en spännande och rolig bok som jag tror passar även den som inte är superintresserad av av sci-fi.


Angelica:
Jag gillar vanligtvis inte såna här böcker men oj vad jag gillar det här! Uppläsningen gör så mycket, nog den bästa ljudbok jag lyssnat på i år. Jag är inte heller ett så stort fan av serier men kan otroligt nog tänka mig att lyssna på del 2 i det här fallet. Mycket bra!


Sissel:
Den här boken gick direkt upp på min topp 3 ljudböcker! Jag älskar ju verkligen den här sortens sci-fi – när det känns som att det kanske, möjligen skulle kunna hända, hur världen och människorna skulle ha reagerat på en sån här upptäckt. Sen gjorde formatet så mycket också, eftersom det var i intervjuform och med separata skådespelare för alla roller så gjorde det att det kändes så levande! Jag höll på att hoppa ur skinnet vi en viss punkt i berättelsen som jag inte ska skriva ner för jag vill inte spoila för nästa lyssnare… Riktigt, riktigt bra! Har redan börjat lyssna på nästa del “Waking Giants”.

Är du ett fan av böcker som The Martian, World War Z och Seveneves? Lockas du av tanken på en bok helt uppbyggd av dialog? Då är Sleeping giants perfekt för dig!

Lyssna på Sleeping Giants här

Sleeping Giants – funkar en ljudbok med flera inläsare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s