Gästblogg: Martin Falkman om sin bok ”Tunneln i slutet av ljuset”

Lyssna på ”Tunneln i slutet av ljuset”

Hur långt kan samhällets hysteriska statusjakt driva en människa? Exakt hur mycket misär orkar du med innan du ger upp? Och vad händer om du fattar ett beslut som förändrar din tillvaro fullständigt?

Tunneln i slutet av ljuset handlar om en man som gett upp hoppet om livet; han hatar omvärlden och ser inga möjligheter till förbättring för sig själv. Så, en natt, hittar han en annons på Internet. Någon vill döda en annan person och är beredd att betala bra för det.

De två ingår kontrakt. Men hur förändras verkligheten när man skrivit på ett kontrakt om sin egen död? Och vad händer om man ångrar sig?

Fasader, illusioner och dolda agendor är tre saker som alltid fascinerat mig och som låg bakom skapandet av min första spänningsroman.

När jag skrev boken led jag själv av svår sömnbrist och panikångest; upplevde att varje natt var ett litet helvete. Så jag började skriva. Efter någon månad insåg jag att det jag skrev kunde göras om till en fiktiv och fullständigt uppskruvad berättelse om hur gränser suddas ut och illusioner och fantasier påverkar våra liv mer än vi tror.

Första utgåvan av Tunneln i slutet av ljuset utkom under 2016, men det känns som att jag levt med berättelsen betydligt längre än så. Därför, när jag nu lyssnar på ljudboksutgåvan, överraskas jag av hur nytt allt känns. Jag lyssnar på varje ord, varje kapitel, med någon slags skräckblandad förtjusning. Det är en helt ny upplevelse.

Själv upptäckte jag ljudboksformatet för ett par år sedan. För mig är uppläsaren lika viktig som själva innehållet. Och därför känns det tryggt att min bok läses upp av Mattias Lindroth, som är både rutinerad, skicklig och ofta anlitad. Han får bli min vägvisare i denna pånyttfödda berättelse.
Så, vem bör lyssna på boken? Det vore enkelt att säga alla – men jag tror inte att det är sanningen.

Du som söker feelgood gör nog bäst i att lyssna på något annat; du som vill ha tillrättalagda deckare likaså. Men du som söker en annorlunda och kreativ berättelse med både humor och avgrundsdjupt mörker – du borde stanna upp och spendera några timmar med att hitta den där tunneln i slutet av ljuset.

/Martin Falkman

Foto: Marcus Lundstedt
Foto: Marcus Lundstedt
Gästblogg: Martin Falkman om sin bok ”Tunneln i slutet av ljuset”

En reaktion på ”Gästblogg: Martin Falkman om sin bok ”Tunneln i slutet av ljuset”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s