Gästblogg: Anders Ström om ”Sveriges mäktigaste familjer”

Lyssna på ”Sveriges mäktigaste familjer – Wallenberg”

I Sverige talar vi tyst om pengar. Och det är en väl förborgad hemlighet hur det gick till när Sveriges största förmögenheter skapades. Vad krävdes för att nå framgång? Handlar det om nya pengar eller gamla? Hur mycket är egentligen 682 miljarder kronor, som Ingvar Kamprads livsverk är värderat till? Det är en ogripbar storhet, som är värd att fundera lite extra på.

Den typen av frågor har jag tänkt på när jag med stor nyfikenhet har tagit mig an uppgiften att berätta om hur det gick till när Sveriges 15 mäktigaste familjer skapade landets största förmögenheter, från Wallenberg till Stenbeck. Jag har gjort exklusiva intervjuer med representanter för sex av familjerna, bland annat med Stefan Persson och Marcus Wallenberg, och fått inblick i en annan värld. De insikterna vill jag dela med mig av.

Det är framgångsshistorier som kantas av kriser, konflikter och motstånd. Engagerande och inspirerande berättelser om företagsbyggande och en guldkantad tillvaro, men berättelserna handlar också om livets skuggsidor och drömmar om revansch. Berättelserna har samlats i femton kapitel, en för varje familj som vi nu får förmånen att lyssna på en i taget.

Först ut är familjen Wallenberg, som inte längre har några större personliga förmögenheter. Men nätverket och namnet är fortfarande dörröppnare till världens affärer. Wallenberg har överlevt konkurshot, kriser och familjestrider på sin väg mot framgång. I del 1 får du inblick i hur det gick till. Även för mig är det värdefullt lyssna till min egen text. Det är en hisnande upptäcktsresa, och varje lyssning gör mig medveten om att varje del av ljudboken är en snabb genväg till insikt, värd sin vikt i guld.

/Anders Ström

Foto: Eva Lindblad
Foto: Eva Lindblad
Gästblogg: Anders Ström om ”Sveriges mäktigaste familjer”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s